DIO SRPSKE BANDE

U Hrvatskoj pao Bosanac Jovančić: Pomogao je sinu Putinovog prijatelja u bijegu, iza svega je priča o vojnoj tajni...

Američko državno tužiteljstvo potvrdilo je uhićenje Vladimira Jovančića, državljanina BiH, koji je pomagao Artemu Ussi u bijegu

Vladimir Jovančić pretvarao se da je dostavljač

 X/

Vladimir i Boris Jovančić bili su dio međunarodne kriminalne grupe koja je u ožujku ove godine u Italiji organizirala bijeg Artema Ussa, sina guvernera Krasnojarskog kraja Aleksandra Ussa u Rusiji.

Prema pisanju portala Istraga.ba, vlasti SAD-a traže izručenje državljanina BiH, Vladimira Jovančića (51), koji je povezan s organiziranjem bijega Artema Ussa (40), sina ruskog guvernera bliskog ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, koji je u tom trenutku bio u kućnom pritvoru u Italiji. Optužen je 2022. godine, a nakon što je proglašen krivim, snimljen je kako bježi iz kućnog pritvora u Milanu 22. ožujka, uz pomoć nekoliko osoba uključujući Jovančića.

Vladimir Jovančić, prema riječima saveznih tužitelja u Brooklynu, priveden je u Hrvatskoj pod američkim optužbama da je pomagao Ussu da pobjegne iz Italije u Rusiju prije njegova izručenja SAD-u. Uss je 2022. optužen za isporuku vojnih tehnologija kupljenih od američkih proizvođača ruskim kupcima.

Jovančić je rođen u BiH, točnije u Sarajevu prije 62 godine, a njegov sin rođen je u Italiji.

“Vladimir Jovančić uhapšen je jer je navodno orkestrirao bijeg Artema Ussa iz Italije tako što mu je odrezao monitor na gležnju i prokrijumčario ga kroz više zemalja. Jučerašnja akcija je snažan podsjetnik – ako se umiješate u pravne postupke SAD-a bilo gdje u svijetu, FBI će vas pronaći, uhapsit ćemo vas i privesti pravdi. Artem Uss i dalje je bjegunac, bez obzira na to koliko često koristi veze s kriminalnim skupinama u Europi, samo privremeno izbjegava zatvorsku kaznu; uvjereni smo da će današnja objava nagrade pomoći u okončanju Ussovog prolaznog kriminala i da će se on uskoro ponovno naći u američkom pritvoru. FBI i naši međunarodni partneri nastavit će surađivati kako bi osujetili pokušaje izbjegavanja sankcija uvedenih protiv ruske agresije na Ukrajinu”, izjavio je pomoćnik glavnog ravnatelja FBI-a James Smith, piše Istraga.ba. Američki State Department objavio je nagradu od 7 milijuna dolara za svakoga tko pruži informacije koje bi dovele do uhićenja Artema Usse. Vlada je predložila određivanje trajnog pritvora sve do suđenja.

Talijanski mediji objavili su da je tamošnja policija kod Brescie uhitila Borisa Jovančića te da je pet osoba osumnjičeno za organiziranje njegova bijega u Rusiju. Akcija se provodi na području Italije, Slovenije i Hrvatske, u suradnji s Eurojustom i američkim vlastima. Pod istragom policije nalaze se ranije spomenuti Vladimir i Boris Jovančić, zatim Matej Janežič iz Slovenije te Srđan Lolić i Nebojša Ilić iz Srbije.

Uloga Jovančića

Tužitelji su rekli da su Artem Uss i njegova supruga platili Jovančiću 50.000 eura da preveze Ussa iz Milana preko granice u Sloveniju i na kraju u Srbiju u automobilu, gdje se on zatim ukrcao na avion za Moskvu.

Opisali su i Jovančićevu ulogu u Ussovom bijegu.

"Istraga o Ussovom bijegu otkrila je da je u siječnju 2023. ili približno tog datuma, Jovančića i druge osobe povezane sa srpskom organiziranom kriminalnom skupinom vrbovao Uss da mu pomognu pobjeći u Rusiju u slučaju odobrenja izručenja", navodi se.

Bosanski državljanin potom se susreo s Ussovom suprugom u hotelu u Milanu u Italiji, dodali su tužitelji, ‘gdje su planirali da Jovančić dostavi namirnice u Ussovu rezidenciju u Milanu kao izgovor kako Jovančićeva prisutnost ne bi izazvala sumnju ako bi bijeg bio neophodan. ‘

"Ussova supruga također je Jovančiću osigurala mobitel i depozit od 10.000 eura za njegove usluge", navodi se u pismu, a Jovančić je kasnije dobio ključnu karticu za izravan pristup Ussovoj rezidenciji.

"Kada su stigli, Jovančić je otpratio Ussa u auto i dao mu rezače vijaka, pomoću kojih je Uss skinuo svoj elektronički monitor za gležanj i bacio ga kroz prozor. Jovančić i njegovi pomoćnici potom su se odvezli preko granice u Sloveniju."

Bio u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH...

Tijekom narednih nekoliko dana Jovančić i njegovi suradnici prevozili su Ussa kroz Sloveniju, Hrvatsku te Bosnu i Hercegovinu, prije nego što su prešli u Srbiju, gdje je Uss platio Jovančiću dodatnih 40.000 eura prije nego što se ukrcao na zrakoplov za Rusiju.

Optužbe protiv Ussa od 20. listopada 2022., u kojima ga se također optuživalo da je slao venezuelansku naftu ruskim i kineskim kupcima kršeći američke sankcije, uslijedile su u trenutku kada je SAD pokušao suzbiti kršenja sankcija i kontrole izvoza kako bi izvršio pritisak na Putina da zaustavi rat u Ukrajini.

Ussu prijeti do 30 godina zatvora, izjavili su tužitelji u Milanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 03:25