‘EVO ME U RUSIJI‘

Filmski bijeg sina moćnog Rusa iz talijanskog pritvora: Tajna služba ga izvukla preko Beograda?

Sumnjalo se da je ruski zahtjev samo dosjetka, da se uspori ili spriječi zahtjev za izručenje u Sjedinjene Države

Artem Uss

 Not Supplied/Willwest News/Profimedia/Not Supplied/willwest News/profimedia

Artëm Uss, pritvoren lani u Italiji po međunarodnome uhidbenom nalogu iz Sjedinjenih Država Amerike, utekao je 22 ožujka iz kućnog pritvora u Basigliu (metropolitanski grad Milano), a danas je, preko društvenih mreža, obznanio da je već u Rusiji jer, eto, "nema povjerenja u talijanski pravosudni sustav".

Uss je jedini sin i najmlađe dijete krasnojarskoga gubernatora Aleksandra Ussa. Uzapćen je u listopadu na milanskom aerodromu Malpensi. Kako je pisao rimski Il Messaggero, mlađi Uss je okrivljen, zajedno s još četvero ruskih državljana i dvojicom venezuelanskih trgovaca naftom, za kršenje sankcija i pranje novca.

Vijest o uhidbi je na Facebooku objavilo veleposlanstvo Ruske Federacije u Italiji. Prof. dr. Aleksandr Uss (67), uzapćenikov otac, gubernator je Krasnojarskoga Kraja, veoma prostrane sibirske federalne jedinice u Ruskoj Federaciji. On je i rektor Sibirskoga federalnog sveučilišta. Moskovske Vedomosti su preklani objavile da je on najbogatiji ruski gubernator. Navodi se da ima milijardu i pô rubalja (oko 17.265.000 eura). Naravno da je ne samo stranački drug nego i prijatelj Vladimira Putina. Zbog podrške ruskoj agresiji na Ukrajinu sankcionirala ga je Ujedinjena Kraljevina.

Uz Ussa ml. okrivljeni su još: Jurij Orehov, Svetlana Kuzurgaševa, Timofej Telegin i Sergej Tuljakov, te Juan Fernando Serrano Ponce i Juan Carlos Soto. I Orehov je uzapćen, ali u Njemačkoj.

Američki istražni organi smatraju da su sudjelovali u "smišljanju složenog sistema kako bi ilegalno dobili zabranjenu vojnu tehnologiju Sjedinjenih Država te naftu iz Venezuele koja je pod sankcijama".

image

Vladimir Putin i Aleksander Uss

Not Supplied/Willwest News/Profimedia/Not Supplied/willwest News/profimedia

Na popisu američkih sankcija su i dvije Orehovljeve tvrtke u Njemačkoj: Nord-Deutsche Industrieanlagenbau GmbH (NDA GmbH) te Opus Energy Trading LLC (Opus Energy Trading).

I Ruska Federacija je zahtijevala izrudžbu Ussa mlađega od Italije. Naime, ako navodnog kriminalca traži više zemalja, obično sud daje prednost državi čiji je državljanin. Sumnjalo se da je ruski zahtjev samo dosjetka, da se uspori ili spriječi zahtjev za izručenje u Sjedinjene Države, gdje bi Uss, po kaznama zaprijećenima za industrijsku špijunažu, riskirao i do 30 godina u tamnici.

Amerikanci tvrde da je Artëm Uss na utuk sankcijama pribavljao Rusima osjetljive elektronske komponente, instalirane i nađene u ruskim raketama koje su pogodile Ukrajinu.

"Pribavljanje naftnih proizvoda, javne opreme i tehničkih sredstava, u slobodnoj kupoprodaji svugdje po svijetu, odjednom postaje ilegalno jer su to tako proglasile američke vlasti. Kako to? Samo zato jer je to učinjeno za dobro Rusije. Očit je politički kontekst tih optužaba", ogorčeno je pisao prof. Uss stariji u društvenoj mreži Telegram.

Javno je prosvjedovao i Putinov predstavnik za novinare Dmitrij Peskov.

Talijanski nadležni sud je, međutim, presudio da treba izručiti

Ussa u USA. Presuda još nije bila izvršna, čekala se odluka drugostupanjskog suda o njezinoj pravomoćnosti, pa je Artëm Uss utekao. Navodno ga je grupa ljudi, za koju se javno nagađa da pripadaju ruskim tajnim službama, izbavila iz kućnog pritvora, prevezla ga preko talijansko-sovjetske granice, pa je zatim "iz neke od bivših jugoslavenskih država" odletio avionom u Moskvu. Nisu objavljene pretpostavke proko koji he sve država prošao i odakle je odletio, ali je vjerojatno da je iskoristio beogradski aerodrom Nikola Tesla.

Ussov dolazak u Rusiju faktički je potvrdio da je ruski uhidbeni nalog bio samo trik da se uspori ili omete američki nalog, kako bi Moskva zaštitila gubernatorova sina, a možda i vlastitog agenta. Naime, njegov ruski odvjetnik Aleksej Tihomirov obznanio je, kako prenosi agencija RIA Novosti, da se Artëm Uss prijavio ruskim vlastima po ulasku u domovinu, pa da su ruski "istražitelji izmijenili uhidbeni nalog i zabranu napuštanja državnog teritorija, što je Artëm Uss uredno potpisao".

U međuvremenu milanski karabinijeri – kojima je zapovjedništvo, vidi vraga, u Moskovskoj ulici (via Moscova) – kažu da nastoje utvrditi identitet komandosa koji su 22 ožujka oko 14 sati odveli Artëma Ussa. Možda bi trebalo vidjeti da im nisu pomogli i talijanski kolege, kako Italija barem s te strane ne bi imala problema s Rusijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 01:41