NEOPREZNI MILIJUNAŠ

Najbogatiji gubernator javno zahvalio Putinu što mu je spasio sina. Putin ga odmah potom smijenio!

Sin je živio zlatnim životom u Milanu, ali je trebao biti izručen SAD-u. A onda su ruske službe organizirale njegov bijeg...

Artem Uss

 Not Supplied/Willwest News/Profimedia/Not Supplied/willwest News/profimedia

Predsjednik Ruske Federacije Vladinir Putin našao je vremena, uza sve svoje ukrajinske brige, skrenuti pozornost na dalekoistočni Krasnojarski Kraj, prebogat sirovinama, kojim je do danas vladao najbogatiji ruski gubernator Aleksandr Uss. Uss je na Telegramu objavio da se sastao s Putinom, koji mu je "ponudio rad na federalnoj razini".

Čini se da Uss plaća ceh svome nespretnom ulagivanju Putinu, a i neoprezu svog sina Artëma Ussa. Naime, otac Uss je javno zahvalio Vladimiru Putinu što je njegov sin, Artëm Uss, utekao iz kućnog zatvora u Italiji dan prije već dosuđene izrudžbe u Sjedinjene Države. Bio je optužen za probijanje sankcija, ponajprije embarga na poslovanje s Rusijom, te posebno za nedopušten izvoz iz Amerike vrhunskih elektronskih komponenti za rusko naoružanje.

image

Vladimir Putin i Aleksander Uss

Not Supplied/Willwest News/Profimedia/

Naravno da su ruske službe organizirale prebacivanje Artëma Ussa iz okolice Milana preko Slovenije i onda Hrvatske (ili Madžarske) do schengenske granice sa Srbijom, iz koje je mlađi Uss odletio u Moskvu. Američke službe tvrde da je pri putovanju Artëm Uss koristio niz krivotvorenih dokumenata s različitim lažnim identitetima, da je putovao koristeći za redom nekoliko automobila. Ali jedno je kad to tvrde iz Washingtona, a drugo kad neoprezan gubernator za to zahvali osobno Putinu.

A nije se ni Artëm Uss upisao u srce ruskome vojnom establishmentu kad se pred talijanskim sudom branio od zatvora u tamnici, navodeći da u Italiji ima i suprugu, i posao, i kuću. Prošlo bi glatko što ga je otac učinio dolarskim milijunašem zahvaljujući kontroli krasnojarskih rudnika i šuma. Ali mahati zlatnim životom u Milanu dok vršnjaci moraju ginuti u specijalnoj vojnoj operaciji, to jest bezobzirnoj ratnoj agresiji na Ukrajinu, nije baš bila propagandna usluga režimu koji mu je spasio kožu.

Osim toga, ni Oleg Deripaska, po američkoj tužbi glavni partner Artëma Ussa u uvozno-izvoznim transakcijama, ne stoji više tako dobro u Putinovu sazvježđu kao nekada. A smanjio se i utjecaj koji je na Putina imao Igor Sečin, bivši pukovnik KGB i glavni šef Rosnefta, a baš je Sečin trideset godina držao leđa Aleksandru Ussu.

S druge strane, Uss otac zna suviše toga. Ili mu treba dati zgodno mjesto, možda u Senatu, ili ga ušutkati zavazda, što nije iznimka, ali može biti skuplje. Napokon, Amerikanci tvrde da je obitelj Uss godinama protagonist ruske trgovine s Kinom, od koje možda ovisi opstanak Putinova režima.

U tom sklopu, smjenjivanje Aleksandra Ussa možda dijagnosticira Putinovu nervozu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 20:32