Nemojte propustiti

Počela je edukacija „Upoznaj svoj novac“, još nije kasno da se uključite i osvojite vrijednu nagradu!

Prva edukacija na temu „Upoznaj svoje financije“ dostupna je od danas na platformi HUKI-ja i dotiče se svih generalnih financijskih pojmova važnih za sve građane
 Shutterstock

Premda financijska pismenost u Hrvatskoj još uvijek nije na zadovoljavajućoj razini, stvari se polako popravljaju. Hanfa je lani provela istraživanje koje je pokazalo da je financijska pismenost građana u Hrvatskoj porasla za šest postotnih bodova u usporedbi s podacima Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) iz 2019. godine. Ispitanici su u prosjeku točan odgovor dali na 61 posto postavljenih pitanja kojima se mjeri razina financijske pismenosti, dok je u 2019. taj postotak iznosio 55 posto.

No, Hrvati su još uvijek skloni vjerovati mitovima kad su financije u pitanju. Jedan od učestalijih je da za ulaganje treba imati puno novca o čemu je u ranije objavljenom članku govorila Danijela Princi Grgat, predsjednica Hrvatskog instituta za financijsku edukaciju i osnivačica Princi Consluting, ujedno i jedna od predavačica na projektu „Know your money – Upoznaj svoj novac“.

Kako bi dodatno povećali postotak financijske pismenosti u Hrvatskoj, Hanza Media, Raiffeisen mirovinski fondovi i Hrvatski ured za kreativnost i inovacije (HUKI) početkom ove godine pokrenuli su projekt „Know your money - Upoznaj svoj novac“ kroz koji će provesti niz edukacija s ciljem unaprjeđenja financijske pismenosti građana. Uz dosad objavljene informativne tekstove dostupne na linku, u sklopu projekta izrađujemo veliku video edukaciju koje vode eminentni ekonomski stručnjaci, a pokrivat će pet osnovnih modula – osobne financije, obiteljske financije, ulaganja, psihologija i financije te generalna financijska pitanja.

Prva edukacija na temu „Upoznaj svoje financije“ dostupna je od danas na platformi HUKI-ja i dotiče se svih generalnih financijskih pojmova važnih za sve građane. Temu izlaže Jakša Krišto, izvanredni profesor na Katedri za financije Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a cilj prve edukacije je da polaznici na zanimljiv i poučan način savladaju osnovne pojmove financijske pismenosti te im prikazati ključne elemente financijskog plana, ukazati na vrednovanje vlastite financijske pozicije, olakšati razumijevanje ključnih pojmova kod zaduživanja i pojasniti važnost mirovinske štednje.

Polaznici edukacije će kroz konkretne primjere iz prakse dobiti odgovore na mnoga pitanja, a samo neki od njih su - kako znati koji financijski proizvod najviše odgovara namjeni ulagača, gdje uložiti ako se štedi za mirovinu ili školovanje djece, kao i kako štedjeti za vrijeme inflacije, što su materijalna i nematerijalna imovina, o čemu posebno treba brinuti u planiranju primitaka kućanstva, ali i što se dogodi ako su izdatci veći od primitaka. Drugim riječima, bit će upoznati sa svim aktualnim financijskim temama.

Svaka dva tjedna na istom linku bit će objavljena nova edukacija druge teme pa još uvijek nije kasno da se prijavite, a to mogu učiniti svi punoljetni građani Republike Hrvatske. Na linku će biti spremljene i sve ranije održane edukacije pa se ne trebate brinuti ako neku ne poslušate na dan kad je objavljena, uvijek se možete vratiti na platformu HUKI i pogledati module.

Na kraju edukativnog ciklusa bit će organizirano veliko natjecanje iz financijske pismenosti na kojemu će pet najbolje plasiranih polaznika edukacije moći osvojiti i do 1300 eura. Pravila nagradnog natječaja pročitajte ovdje.

image
Hanza Media

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Raiffeisen mirovinskih fondova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:42