Najbolje rješenje

Da Hrvati svakodnevno rade jednu stvar bili bi zadovoljniji svojim financijama, ali i životom!

Pametno upravljanje kućnim budžetom ima ogromnu, možda čak i najveću ulogu u planiranju osobnog i obiteljskog života
 Vanesa Pandžić/Cropix

Jeste li znali da oko 30 posto građana živi za danas ne misleći na budućnosti, a tek je jedna trećina njih zadovoljna svojom trenutnom financijskom situacijom?

Navedeni podatci rezultati su istraživanja o financijskoj pismenosti Hrvata koje je 2019. provela Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD). Iako je financijska pismenost Hrvata u usporedbi s rezultatima iz 2015. u blagom rastu, još uvijek se ne može reći da je na zavidnom nivou.

Zavidnim znanjem o financijama moći ćemo se pohvaliti tek kad prestanemo vjerovati u pet najčešćih mitova o ulaganju, primjerice, da je za ulaganje potrebno imati puno novca ili da ono nije sigurno, a o kojima smo pisali u ranijem članku objavljenom na portalu, kao i kad Hrvati počnu više brinuti o vlastitom kućnom budžetu.

Dolaskom inflacije i eura kao nove valute, mnogi građani su osjećali kao da nemaju kontrolu nad vlastitim novcem, a neki nisu niti pomišljali da višak ulažu u vrijednosne papire. Naime, pametno upravljanje kućnim budžetom ima ogromnu, možda čak i najveću ulogu u planiranju osobnog i obiteljskog života.

No, kako pametno voditi vlastiti kućni budžet, kako povećati budžet dodatnom zaradom i zašto je uopće važno pratiti vlastite troškove? Odgovore na ova, ali i mnoga druga pitanja možete doznati u drugom modulu “Upoznaj svoj kućni budžet” koji je od danas dostupan na HUKI platformi u sklopu projekta „Know your money - Upoznaj svoj novac“. Podsjećamo, Hanza Media, Raiffeisen mirovinski fondovi i Hrvatski ured za kreativnost i inovacije (HUKI) početkom ove godine pokrenuli su spomenuti kroz koji provodi niz edukacija s ciljem unaprjeđenja financijske pismenosti građana. Uz dosad objavljene informativne tekstove dostupne na linku, u sklopu projekta izrađujemo veliku video edukaciju koje vode eminentni ekonomski stručnjaci, a pokrivat će pet osnovnih modula – osobne financije, obiteljske financije, ulaganja, psihologija i financije te generalna financijska pitanja.

Prvi modul Upoznaj osobne financije je već neko vrijeme dostupan na HUKI platformi pa ga još stignete odslušati ako to dosad niste napravili. Kao što smo već naveli, od danas je na platformi dostupan i drugi modul Upoznaj kućni budžet koji je usmjeren na planiranje i upravljanjem kućnim obiteljskim budžetom.

Cilj modula je proći kroz financijsku pismenost kroz prizmu kućnog budžeta i grupnog planiranja, a u tome polaznicima pomaže Danijela Princi Grgat, predsjednica Hrvatskog instituta za financijsku edukaciju i osnivačica Princi Consulting. Naime, Princi Grgat je 21 godinu radila u bankarskom sektoru, najviše na poslovima procjene kreditnog rizika fizičkih i pravnih osoba, a autorica je knjiga „Tajna uspješnog poslovanja – vodič za mala i srednja poduzeća“ i Osobne financije – kako biti i ostati u plusu“.

image

Danijela Princi Grgat, predsjednica Hrvatskog instituta za financijsku edukaciju

Dragan Matić/Cropix

Stoga, ako želite smisleno sagledati svoju financijsku situaciju, isplanirati kako smanjiti troškove ili uštedjeti, svakako trebate naučiti dobro voditi svoj kućni budžet.

Svaka dva tjedna na istom linku bit će objavljena nova edukacija druge teme pa još uvijek nije kasno da se prijavite, a to mogu učiniti svi punoljetni građani Republike Hrvatske. Na linku će biti spremljene i sve ranije održane edukacije pa se ne trebate brinuti ako neku ne poslušate na dan kad je objavljena, uvijek se možete vratiti na platformu HUKI i pogledati module.

Na kraju edukativnog ciklusa bit će organizirano veliko natjecanje iz financijske pismenosti na kojemu će pet najbolje plasiranih polaznika edukacije moći osvojiti i do 1300 eura. Pravila nagradnog natječaja pročitajte ovdje.

image
Hanza Media

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Raiffeisen mirovinskih fondova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 17:03