SVOD NA SVODU

Ovakvu kuću još niste vidjeli! Niz svodova i kupola čine impresivan prostor

 MOHAMMAD HASSAN ETTEFAGH/
Arhitekti su slijedili dva cilja: jedan je pokušaj korištenja svodova, drugi je harmonija s okolišem ovog kraja

Projekt vile od 440 metara četvornih sa svodovima nalazi se na kraju naselja u gradu Royan, koji gleda na Kaspijsko more. U izradi ovog projekta arhitekti iz ureda KRDS slijedili su dva cilja: jedan je arhitektonski aspekt; pokušaj korištenja svodova, čime su se stari iranski arhitekti obilato bavili, drugi je harmoniji s okolišem ovog kraja.

image
MOHAMMAD HASSAN ETTEFAGH/
image
MOHAMMAD HASSAN ETTEFAGH/
image
MOHAMMAD HASSAN ETTEFAGH/

Što se tiče prve namjene, čini se da je ono što je bilo moguće s tadašnjim materijalima i konstrukcijskim sustavima učinjeno u projektiranju i izgradnji i ove strukture. Danas, s pojavom naprednih čeličnih i betonskih konstrukcija, otvorene su nove mogućnosti za nova daljnja eksperimentiranja, dodajući nove i kreativne kompozicije zbirci arhitektonskih djela sa svodovima i kupolama izvedenim i u ovom kompleksu.

image
MOHAMMAD HASSAN ETTEFAGH/
image
MOHAMMAD HASSAN ETTEFAGH/
image
MOHAMMAD HASSAN ETTEFAGH/

Iranska arhitektura oblikovana je u dva oblika svoda i kupole, a dvostruke kupole mogu se smatrati vrhuncem takvih građevina. U ovom projektu, prateći rad na konstruktivnim kompozicijama tih vrsta kupole, arhitekti dolaze do novih kombinacija svodova, rezanjem i rotiranjem svodova u okomitim smjerovima i postavljanjem jednih na druge tako da opterećenje svakog podupire donji luk, postižu se nove kombinacije lukova koji su originalni u svojoj vrsti.

U ovom novom modelu, opterećenje gornjeg svoda prenosi se kao točka na stup donjeg svoda i ponovno se dodjeljuje zidovima. Ovakav raspored opterećenja nije u sastavu starog svoda i moguć je samo upotrebom čeličnih greda. Osim toga, vizualno je razumljiv pa proširuje arhitekturu izvan pukih estetskih aspekata.

image
MOHAMMAD HASSAN ETTEFAGH/
image
MOHAMMAD HASSAN ETTEFAGH/
image
MOHAMMAD HASSAN ETTEFAGH/

Za drugu svrhu, radi usklađivanja sa sjevernom klimom, zgrada je orijentirana prema sjeveru i jugu kako bi imala koristi od svjetla i odgovarajuće ventilacije. Smjer kretanja zraka je s morske strane, a suprotni otvori stvaraju rolete i hlade zrak u unutrašnjosti. Istočna i zapadna strana su maksimalno zatvorene, a lagana sjena kretanja sunca na svodovima stvara temperaturnu razliku na stranama i, kao rezultat, kretanje zraka oko zgrade. Mansardni krovni sustav koristi se za pokrivanje gornjih dijelova zgrade, dok su osnovni zidovi cementni. To su isti materijali koji su se obilato koristili u ovoj regiji za suočavanje s teškim kišnim uvjetima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 00:32