Rafael Viñoly

Umro arhitekt kultne zgrade koja je odrazom stakla doslovce uspjela rastopiti automobil

The Walike Talkie

 Xiu Bao/Alamy/Alamy/Profimedia/Xiu Bao/alamy/alamy/profimedia
Rafael Viñoly, koji je preminuo u 80-oj godini života, autor je i nebodera adresi 432 Park Avenue na Manhattanu

Rafael Viñoly, arhitekt rođen u Urugvaju i živio u New Yorku, poznat po projektiranju znamenitih zgrada diljem svijeta, preminuo je u 78. godini, objavio je njegov sin Roman na web stranici obiteljske firme Rafael Viñoly Architects. "Bio je vizionar koji će nedostajati svima onima čije je živote dotaknuo svojim radom", stoji u priopćenju.

Bio je, očito, radoholik, napravio preko šest stotina građevina diljem svijeta, uključujući poslovne i stambene zgrade, hotele, koncertne dvorane, stadione i zračne luke. Jedno od njegovih poznatijih djela je zgrada Walkie Talkie u Londonu, koji je, blago rečeno, izazvao mnoge kontroverze. Neki ga smatraju remek-djelom arhitekture, drugi pak da je karikaturalan svojim izgledom, na vrhu je naime širi nego na dnu. Ponovno se o njemu pisalo dok je Donald Trump bio predsjednik Amerike, naime, dao je 600 milijuna funti za 51 posto udjela, i u neboderu napravio svoj londonski stan. Walkie Talkie je kontroverzan od početka, pa je tako sunčeva svjetlost odbijena od njegove zrcalno oblikovane fasade istopila dijelove Jaguara parkiranog u blizini. Martin Lindsay, vlasnik automobila, ostao je bio u šoku kad je vidio što se dogodilo.

image

The Walike Talkie

Xiu Bao/Alamy/Alamy/Profimedia/Xiu Bao/alamy/alamy/profimedia

U Engleskoj je mnogo značio. Iz nogometnog kluba Manchester City, za koji je Viñoly dizajnirao City Football Academy, izrazili su sućut na Twitteru.

Inače, nije londonski jedini neboder koji je izazvao kontroverze. Na adresi 432 Park Avenue na Manhattanu, Viñoly je oblikovao stambenu zgradu od 85 katova. Izgled građevine, koja je neko kratko vrijeme nosila titulu najvišeg nebodera na svijetu, hvalila je kritika, radi "suzdržane elegancije", a bogata njujorška elita plaćala je na desetke milijuna dolara za stan. No, sve je završilo tako da su tužili građevinare radi "zvukova lupanja i škripe i vibracija koje su dolazile iz zgrade. Na sudu se moglo čuti i da smeće, dok se spušta niz otvor za to predviđen, "zvuči poput bombe". Zgrada se često znala i ljuljati, a njezini stanari još češće ostajati zatvoreni u liftu. I na naslovnici The New York Timesa izašao je tekst o mukama posjedovanja takvih superluksuznih nekretnina, povodom ovog nebodera.

image

Rafael Vinoly

Miguel Rojo/Afp
image

Jedan od njegovih projekata

Pablo Porciuncula/Afp

Rafael Viñoly rođen je u Montevideu 1. lipnja 1944. u obitelji Romána Viñolyja Barreta, filmskog i kazališnog redatelja, i Marije Beceiro, profesorice matematike. Studirao je arhitekturu na Sveučilištu u Buenos Airesu, ali je i prije diplome osnovao ono što je postalo jedna od najvećih argentinskih arhitektonskih tvrtki. Godine 1978. dobio je mjesto profesora na Harvardu i preselio svoju obitelj u Sjedinjene Države. Sljedeće godine nastanili su se u New Yorku, gdje je 1983. osnovao Rafael Viñoly Architects. Pisalo se o njemu kako je zapošljavao kuhara koji je studirao na prestižnom Cordon Bleu. Nosio je više pari naočala s crnim okvirima oko vrata kako bi uvijek imao pravi par sa sobom. Također je bio klasično školovani pijanist koji je držao recitale u glazbenom paviljonu na svom imanju u Water Millu, N.Y., na istočnom Long Islandu. Posjedovao je čak devet klavira, među njima i one izuzetno raritetne.

Nakon što su srušeni tornjevi WTC-a, 2001. godine, predlagao je da se novi par tornjeva blizanaca izgradi kao kostur, golema filigranska građevina u koju bi se s vremenom umetnule kulturne građevine. Prijedlog je bio prvi izbor odbora sazvanog da odabere shemu za ponovnu izgradnju Svjetskog trgovačkog centra, ali je njegovu odluku poništio guverner George E. Pataki, koji je odabrao rad možda u javnosti i poznatijeg Daniela Libeskinda.

image
Paul Ellis/Afp/Profimedia/Paul Ellis/afp/profimedia
image

Rafael Vinoly

Miguel Rojo/Afp/Profimedia/Miguel Rojo/afp/profimedia

U SAD-u je projektirao koncertnu dvoranu WTC-a, proširenje Muzeja umjetnosti Clevelanda i kongresnih centara u Pittsburghu i Bostonu.

Kritika je ipak možda najviše hvalila Tokyo International Forum, kongresni centar koji je djelomično nalikovao brodu preokrenutom ispod stakla. Kada je otvorena 1997., Herbert Muschamp, tadašnji arhitektonski kritičar The Timesa, nazvao ju je "lucidnom, cjelovitom i potpuno jednostavnom".

Osim njega, za njim su ostali supruga mu Diana, dizajnerica interijera i njegovi posinci Nicolas i Lucas Michael.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 15:19