‘APOSLUTNI PRESEDAN!‘

Vučić pravi svoju ‘Pretorijansku gardu‘, Vojska Srbije postaje - njegova! ‘Shvaćate li kad se ovo zadnji put dogodilo?‘

Bivši direktor Vojnosigurnosne agencije smatra da je ovo najbrži put da se kompletna vojska pročisti od svih nepodobnih kadrova

Vojna parada u Beogradu, Aleksandar Vučić

 /Afp

Do sada su u Vojsci Srbije svi prijedlozi za školovanje, napredovanje, imenovanje i razrješenje išli s kolegija zapovjednika brigada na kolegij zapovjedništva Kopnene vojske i Kopnene vojske i PVO, zatim na kolegij Kopnene vojske i PVO. načelnika Glavnog stožera i na kraju kolegiju ministra obrane. Sada će zadnju riječ imati novoformirano Vijeće za upravljanje ljudskim resursima, piše Nova.rs.

Bivši ravnatelj Vojnosigurnosne agencije Momir Stojanović za "Novu" kaže da je riječ o presedanu i pokušaju da se vojska potpuno stavi pod kontrolu Vučićeve Srpske napredne stranke.

“Prvi put u organizacijsko-formacijskom ustroju vojske ustrojava se fantomsko vijeće Ministarstva obrane. Grubo kršeći Zakon o obrani i Zakon o Vojsci Srbije, kadroviranje je uklonjeno iz struke i prebačeno u novoformirano Upravno vijeće za kadrove, zakonski neprepoznatljivo”, rekao je Stojanović za "Novu".

Kako dalje navodi, sastav novoformiranog Savjeta čine uglavnom ljudi bliski SNS-u, a to bi značilo da će svaku narednu odluku o unapređenju ili otpuštanju u vojsci donositi stranka na vlasti. Ili drugačije rečeno, Vučić.

“Postavlja se pitanje hoće li se na najvažnije, rukovodeće pozicije postavljati isključivo kadrovi lojalni vlasti, a ne oni koji to svojom stručnošću zaslužuju. Time je omogućen stranački nadzor nad vojskom. Hoćemo li sada kroz taj partijski Politbiro dobiti partijsku vojsku koja će biti sastavljena ne od najboljih, nego od najodanijih kadrova”, pita se Stojanović.

Bivši direktor VBA smatra da je ovo najbrži put da se kompletna vojska pročisti od svih nepodobnih kadrova. Onih koji će ukazivati na stvari koje ne funkcioniraju, na stvari koje bi mogle biti bolje…

“Poseban akcent treba staviti na to da će ovaj savjet odlučivati i o prestanku službe, po potrebi vojske. Tako je bilo i u Miloševićevo vreme, kad nekog hoćete izbaciti iz vojske, izmislite da je to za potrebe vojske i gotovo”, zaključuje Stojanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 18:46