ZNAKOVITI POSJET

Vučić nahvalio NATO, u Moskvi jamačno kipte, Lukašenko već poslao poruku: ‘To nikome ne treba‘

Pomalo je ispod radara prošlo i prošlotjedno upozorenje ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova

Aleksandar Vučić, Jens Stoltenberg; Kremlj

 Profimedia/Afp/

Manje-više nikakav dodatni interes nisu iskazali mediji u Srbiji za protjerivanje Hrvoja Šnajdera, prvog tajnika u hrvatskom veleposlanstvu u Beogradu. Šnajder je protjeran zbog špijunaže, objavio je u ponedjeljak navečer portal Večernjih novosti, pozivajući se na neslužbene izvore, nakon što je srbijansko ministarstvo vanjskih poslova ranije priopćilo odluku da je hrvatski diplomat nepoželjan.

Iako bi se obzirom na srpsko-hrvatske odnose moglo očekivati nastavak ove priče i otkrivanje što je Šnajder navodno radio da je zaradio izgon, srpski mediji su redom objavili nekoliko identičnih konvencionalnih rečenica. Dnevni list Politika napisao je kako je "u pitanju dokumentirana špijunaža i vrbovanje za hrvatsku službu, što znači da su prikupljeni dokazi da je Šnajder prekršio Bečku konvenciju koja regulira diplomatsko-konzularne odnose, zbog čega je proglašen personom non grata". Potpuno isto napisale su Večernje novosti: "Kako nam je rečeno, u pitanju je dokumentirana špijunaža i vrbovanje za rad za hrvatsku službu. To znači da su prikupljeni dokazi da je Šnajder prekršio Bečku konvenciju koja regulira diplomatsko-konzularne odnose i uslijed toga je proglašen personom non grata".

Tabloidi neobično suzdržani

Suzdržali su se čak i tabloidi poput Kurira, Blica ili Informera koji bi, da su dobili zapovijed iz kabineta Aleksandra Vučića, vjerojatno objavili naslov "Dolijao ustaški špijun", ali i oni su samo ponovili vijest, bez dodatnih atributa. Korak dalje otišao je Sputnjik koji je zaključio da se "zbog ovakve politike Srbije u zapadnim moćnim krugovima inzistiralo na smjeni Aleksandra Vulina na mjestu šefa BIA-e".

Ali puno je važnija vijest bio dolazak Jensa Stoltenberga, glavnog tajnika NATO saveza, koji je na turneji po Balkanu, i jučer se sastao s Vučićem. A sudeći po Vučićevu istupu, u Moskvi neće biti dobre volje:

"S NATO-om ćemo uvijek surađivati, ja ću kao vrhovni zapovjednik uputiti zahtjev Vladi Srbije da razmotri odluku o tome da krenemo u održavanje zajedničkih vježbi s NATO-om koje smo imali i ranije", kazao je srpski predsjednik. Na njega se nadovezao Stoltenberg pa diplomatski dodao da NATO poštuje vojnu neutralnost države Srbije i da zajedničke vojne vježbe ne ugrožavaju tu neutralnost. Samo što je Vučić potom iznio još komplimenata na račun uloge NATO-a na Kosovu.

"Mi smo razgovarali o svim važnim pitanjima više od jednog i pol sata i za nas je važna suradnja s NATO-om i KFOR-om, u nadi da ćemo osigurati sigurnost na Kosovu," rekao je predsjednik Vučić, a onda zahvalio Stoltenbergu jer ga je uvijek mogao pozvati i zatražiti pomoć od NATO-a, uz jasan zaključak. "Pošto su jedini ugroženi na KiM (Kosovu) Srbi, surađivat ćemo s NATO-om", riječi su Aleksandra Vučića.

Kremlj pozorno prati

Njegovo vrludanje pomno prate u Kremlju. Treba uzeti u obzir da je Vladimir Putin više puta izjavio da Rusija nije u ratu s Ukrajinom, nego s NATO-om, kojem sada Vučić zahvaljuje i najavljuje nove zajedničke vojne vježbe.

A da znaju s kime imaju posla, potvrdio je dan prije bjeloruski vladar Aleksandar Lukašenko porukom vlastima Srbije da "ako se žele dodvoravati, grubo rečeno, i podržavati europske i američke sankcije Bjelorusiji, to je njihov posao, neka se opredijele i podrže ako su zaboravili dobro koje smo im činili", rekao je Lukašenko tijekom sastanka sa Sergejom Malinovskim, novim ambasadorom Bjelorusije koji odlazi u Beograd. Uslijedio je ljutiti dodatak: "Surađujemo s mnogim zemljama. Moramo ih ojačati, a to će važiti i za Srbiju. Samo trebaju politički shvatiti što hoće. Jedno je izjavljivati, a raditi nešto sasvim drugo. Takva politika nikome nije potrebna", zaključio je Lukašenko.

Isto tako, pomalo je ispod radara prošlo prošlotjedno upozorenje ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, koji je izjavio da su preduvjeti za pokretanje pregovora o članstvu Srbije u Europskoj uniji geopolitička vježba. "Baš prije neki dan, zbog toga što su Srbi rekli: ‘Nemojte nas zaboraviti kada prihvatite Ukrajinu i Moldaviju‘, iz Bruxellesa je stigao odgovor: ‘Prvo ćete se pridružiti antiruskim sankcijama‘. Ovo je sada čisto geopolitička vježba: odreknite se Kosova, podržite antiruske sankcije, pa ćemo vidjeti", objasnio je Lavrov u intervjuu s novinarom Pavlom Zarubinom.

Idućih dana ruski državni vrh nesumnjivo će preko medija poslati jasnu poruku što misle o Vučićevim potezima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 09:58