KONTROVERZNA OSOBA

Toma Gvantanamo je novi prvi srpski špijun. Analitičari: ‘Još jedna Vučićeva balkanska igra‘

Najbolja preporuka za tu funkciju mu je, kao i Vulinu, bliskost s predsjednikom Vučićem

Tomislav Radovanović

 Tv Prva Screenshot/

Nakon što je početkom studenoga s dužnosti šefa srbijanske obavještajne službe BIA-e (Bezbedonosno-informativna agencija) smijenjen, odnosno bio prinuđen na ostavku, najblaže rečeno, kontroverzni Aleksandar Vulin, bliski suradnik predsjednika Aleksandra Vučića i, kako se voli reći, "prvi Putinov čovjek u Srbiji", na čelo "službe", odnosno kao vršitelj dužnosti postavljen je Tomislav Radovanović, poznat po prozaičnom nadimku Toma Gvantanamo.

Pod tim je nadimkom postao poznat, kako pak piše sarajevsko Oslobođenje, jer je upravljao fondom koji je financirao SAD u sklopu programa resocijalizacije bivših zatvorenika tog zloglasnog zatvora u američkoj vojnoj bazi na Kubi, ali "pojavile su i glasine da je taj novac navodno nenamjenski trošen", piše Oslobođenje. No, navodno je baš ta "veza sa SAD-om" bila ključna za odabir Radovanovića, što bi trebalo zadovoljiti Amerikance, odnosno stvoriti dojam da je sada na čelu BIA-e ne više ruski, nego čovjek koji surađuje s Amerikancima. To je opet, smatraju neki analitičari, predvidiva Vučićeva balkanska igra. Toma Gvantanamo je inače bio nekadašnji načelnik Službe za specijalne istražne metode srbijanskog Ministarstva unutarnjih poslova, ali najbolja preporuka za tu funkciju mu je, kao i Vulinu, bliskost s predsjednikom Vučićem. Radovanović je početkom ove godine smijenjen s te pozicije te prebačen u BIA-u.

Šef Interventne brigade

Tomislav Radovanović je bio i šef Interventne brigade beogradskog MUP-a te dio najužeg tima problematične i intrigantne Dijane Hrkalović, bivše državne tajnice u MUP-u, kada je na čelu Ministarstva bio sporni Nebojša Stefanović, piše beogradski Danas. Podsjetimo, Dijana Hrkalović bila je uhićena i osumnjičena za suradnju s organiziranim kriminalom, odnosno grupom Veljka Belivuka poznatog kao Velja Nevolja, kojem se sudi u Beogradu. Prema nekim navodima, njegova kriminalna skupina "odrađivala je poslove za Vučića i režim". Dijana Hrkalović, nakon nekoliko mjeseci provedenih u istražnom zatvoru, kasnije će biti glavni pokajnik.

Radovanović je, navodi srbijanski istraživački portal KRIK, kako su javljali režimski mediji, mnoge snimljene, odnosno prisluškivane razgovore iskoristio kao kapital koji mu je pred kraj 2021. godine osigurao da bude jedan od favorita za funkciju direktora policije.

U javnosti je poznat po tome što je prije dvije godine (2021.) gostovao na prorežimskoj TV Prva, gdje je rekao da je u srbijanskom MUP-u postojala paralelna struktura koja je prisluškivala predsjednika Aleksandra Vučića. To je bilo u jeku afere Jovanjica, kada je otkriveno da pod paskom države, u stakleniku kod Stare Pazove, postoji najveća plantaža marihuane u Europi, kako su pisali tadašnji neovisni beogradski mediji, a sve se to povezivalo upravo s ljudima iz Vučićeve neposredne blizine i obitelji. Radi se o skandalu navodnog prisluškivanja srbijanskog predsjednika, njegova brata Andreja i sina Danila. (O tome je svojedobno i Jutarnji list dosta pisao.) No, podsjetimo, Vučić i njegov brat i stariji sin bili su "snimljeni u razgovoru" s praćenim kriminalcima, odnosno u operaciji prisluškivanja pripadnika beogradskog podzemlja, ali se onda sve okrenulo u "aferu" prisluškivanja samog Vučića, radi njegova rušenja i blaćenja, kako su unisono pisali prorežimski mediji i izjavljivali vladajući političari. Radovanović je tada izjavio i da je slučaj Jovanjica bio "plan B" te "paralelne strukture" unutar srbijanskog MUP-a. "Ne mogu odvojiti slučaj Jovanjica od prisluškivanja predsjednika Srbije. Što se tiče prisluškivanih razgovora, mogu reći da nijedan nije inkriminirajući i da ne postoji nijedan razlog za sumnju. Kako iz prvog pokušaja nisu uspjeli diskreditirati predsjednika, prešli su na "plan B" i pokušali Predraga Koluviju (radi se o šefu plantaže) dovesti u vezu s bratom predsjednika Vučića", naveo je Radovanović.

Prisluškivanje Vučića

NIN je u veljači ove godine pisao kako je Vučić sam rekao da je "Radovanović njemu otkrio da su ga prisluškivali". Vučić je tada, piše NIN, naveo i "da mu nije odmah vjerovao jer nije želio ispasti paranoičan".

"Ja sam prije mjesec, dva ili tri vidio službenu izjavu koju je potpisao Radovanović, da je nedvosmisleno to što je jedna grupa radila na prikupljanju obavještajnih podataka o meni i mojoj obitelji. Ljudima ću reći da je to netko radio po nečijem tuđem nalogu, a bili su upleteni inozemni faktori. Gdje god bi otišao Danilo, pojavila bi se njegova slika. Kako to da godinu dana nema slika? Bilo je ljudi koji su bili doušnici stranih obavještajnih službi. Oni su njega pratili, on ih je uhvatio obojicu i kad su shvatili, on je pomislio da su neki s ulice, uplašili su da želi fizički da se obračuna i izvadili su značke. Kad sam pitao ljude iz MUP-a, rekli su da su nekog drugog pratili. Ja nikome nisam vjerovao, i od Radovanovića sam tražio da mi to potvrdi dokazima. Niti rođenom bratu nisam vjerovao. Oni su to radili da bi me natjerali da se sklonim", rekao je tada Vučić. No, naravno, ne treba zanemariti niti ono što sada najviše nagađaju po Beogradu - što je to sve Toma Gvantanamo znao o Vučiću, njegovu bratu i sinu te gdje su pohranjene "presnimke snimki" njihovih razgovora sa sumnjivim licima.

Osim toga, važan je i tajming odabira osobe lojalne Vučiću na dužnost šefa BIA-e, jer se krajem sljedećeg tjedna održavaju i vrlo bitni parlamentarni izbori u Srbiji, a prema nekim naznakama, građanska bi oporba na njima mogla polučiti neki značajniji rezultat. Oslobođenje nadalje piše kako "postoje spekulacije da je Radovanović navodno prisluškivao policijskoga generala Slobodana Malešića, kako bi ga uklonio kao moguću konkurenciju za poziciju policijskog komesara". Podgorički portal Analitika piše da je Radovanović jedno vrijeme proveo u Francuskoj kao "policijski ataše".

Kontroverzan čovjek

Prema pisanju portala KRIK, Radovanović je uz načelnika MUP-ove Uprave za opservaciju i dokumentaciju Gorana Nešića svjedočio još 2019. godine na suđenju dvojici bivših policajaca koji su optuženi za odavanje službene tajne jer su u medijima govorili o nezakonitoj akciji policije u Potočarima 2015. godine. Kako su novinarima KRIK-a rekli advokati iz tog postupka, svjedoci nisu dobili dozvolu ministra Nebojše Stefanovića da govore o ovom slučaju, tako da na mnoga pitanja nisu odgovarali.

U svakom slučaju, na čelo BIA-e došao je također ništa manje kontroverzan čovjek od Vulina, a njegovo imenovanje samo potvrđuje "glasine" da je tajna služba potpuno u funkciji Vučića i njegova režima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 05:43