NEVJEROJATAN PROPUST

Stražarke u detalje predvidjele Hamasov napad, špijunski šef ih otpilio: ‘Ma to je nemoguće!‘

Čini se da je pokolju u Izraelu kumovao seksizam u vojsci i samouvjerenost zapovjednika. A možda se malo zaigrao i sam Netanyahu...
 Apaimages/Sipa Press/Profimedia/Apaimages/sipa Press/profimedia

Visokopozicionirani izraelski vojni obavještajac odbacio je izvještaje o skorom Hamasovu napadu, nazvavši ih "nemogućim scenarijem", javlja Financial Times pozivajući se na dva izvora bliska istrazi. Riječ je o napadu bez presedana u novijoj izraelskoj povijesti koji je poljuljao domaće i međunarodno uvjerenje o sigurnosti Države Izrael i superiornosti njezina obavještajnog aparata.

Međutim, čini se da je pokolju 1200 civila na jugu zemlje ipak presudio ljudski faktor, i to na višoj (i muškoj) instanci. Naime, prema pisanju Financial Timesa, straža na granici s Gazom poslala je iscrpan izvještaj nekoliko tjedana prije dana napada 7. listopada.

Riječ je o jedinicama koje uglavnom čine vojnikinje. Poznatije u Izraelu kao tatzpitaniyot, ove djevojke gledaju i analiziraju snimke i druge podatke pristigle s područja oko elektroničke ograde koja okružuje palestinski teritorij. Izvješće su poslale šefu vojnih obavještajaca u južnom zapovjedništvu, tvrde FT-jevi izvori.

image

Pripadnici Hamasa u Gazi

Majdi Fathi/Nurphoto Via Afp

Sve je odrađeno prema propisima. Izvještaj je stigao sigurnim kanalom za komunikaciju, s upozorenjem da Hamas obučava svoje ljude za probijanje ograde, infiltraciju i zauzimanje kibuca na jugu zemlje, tvrdi jedan od izvora. To bi, ako je točno, značilo da je Hamasov napad, zbog kojeg svijet trenutačno strepi od šireg sukoba, počeo kao najveći obavještajni propust u izraelskoj povijesti još od iznenadnog napada Egipta i Sirije 1973. godine, danas poznatijeg kao Jomkipurski rat.

Stražarke su također upozorile kako analiza nekoliko snimki pokazuje da Hamas uvježbava svoje ljude za otmice civila te da je "napad neizbježan". FT navodi kako je u izvještajima uoči napada upozoreno da je viđen visoki Hamasov vojni zapovjednik koji je nadzirao trening. Stražarske jedinice su za njegovo prepoznavanje upotrijebili bazu lica izraelskih službi.

"Ovo je nezamisliv scenarij", odgovorio je dužnosnik. Izraelska televizija KAN objavila je u četvrtak pojedinosti sličnog upozorenja u kojem su se navodili mogućnost rušenja zrakoplova i Hamasovo podizanje zastave na izraelskom teritoriju.

Osoba upoznata s trenutačnim raspravama u Izraelu rekla je za FT da se o ovom propustu puno raspravlja te da su "na rubu disciplinskog postupka" protiv članova obavještajne zajednice. Britanski list poslao je o tome upit izraelskoj vojsci, ali u odgovoru koji su dobili navodi se da je "IDF trenutačno u potpunosti usredotočen na misiju poražavanja Hamasa".

"Temeljita istraga bit će provedena nakon rata kako bi se razjasnili svi detalji", poručio je IDF.

image

Pripadnici Hamasa kraj probijene ograde u Gazi

Apaimages/Sipa Press/Profimedia/Apaimages/sipa Press/profimedia

Slične su se rasprave o propustima vodile i 1973. godine. Prema izvorima britanskog medija, upozorenja su se, čini se, ignorirala jer su ih poslali vojnici na terenu, ali i zato što visoki dužnosnici nisu vjerovali da bi Hamas bio u stanju izvesti tako kompleksan napad ili se usudio početi rat s Izraelom. Vjerovalo se upravo suprotno - da Hamasu nikako nije u interesu uvući se u novi rat. Događaji 7. listopada zgranuli su svijet, ali čini se da nisu trebali toliko iznenaditi vodeće izraelske špijune.

Portal Politico piše kako će zbog ovih optužbi premijer Benjamin Netanyahu biti pod još većim pritiskom. Naime, optužbe vojnikinja, osim što potencijalno impliciraju seksizam unutar vojske, potvrđuju da je izraelska vlada samodopadno mislila da je zemlja nedodirljiva. Barem kada su palestinski militanti u pitanju, piše Politico. Štoviše, neki Netanyahua smatraju odgovornim za rast moći Hamasa u Gazi. "Uz podršku Katra vlada je zaigrala opasnu igru "podijeli pa vladaj" kako bi oslabila Palestinsku samoupravu na Zapadnoj obali", napisao je Politico.

Izraelske stražarke, tzv. oči IDF-a, koriste se kamerama i senzorima za nadzor 15 do 30 kilometara širokog pojasa oko Gaze. Prate sve do najsitnijih detalja. Čak i promjene u rutini lokalnih zemljoradnika. Posao iziskuje veliko strpljenje, koncentraciju i sate pred monitorima. Neke od stražarki istupile su u javnost te ispričale izraelskim medijima o upozorenjima koje su slale mjesecima prije kobnog jutra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 14:36