RAT NA BLISKOM ISTOKU

Drugi dan primirja: Hamas večeras ipak pušta 20 talaca u zamjenu za 39 Palestinaca

Dramatična ratna zbivanja u Izraelu i Pojasu Gaze pratio iz minute u minutu

Pripadnik Al-Qassam Brigades i oslobođena taokinja

 Alex Mita/Afp
23:10

Hamas oslobodio 13 izraelskih talaca i četiri stranca i predao ih ICRC-u

Hamas je predao 13 izraelskih talaca i četiri stranca Međunarodnom odboru Crvenog križa u subotu navečer, priopćilo je katarsko ministarstvo vanjskih poslova, nakon odgode do koje je, kako tvrdi Hamas, došlo zbog nepoštivanja dogovora

"Trinaest Izraelaca i četiri stranca primio je ICRC i na putu su za Rafah", rekao je glasnogovornik katarskog ministarstva vanjskih poslova Majed Al Ansari na platformi društvenih medija X, ranije poznatoj kao Twitter.

Televizijske snimke prikazuju vozila Crvenog križa na prijelazu Rafah između Gaze i Egipta.

Oslobađanje talaca bilo je privremeno odgođeno zbog spora oko slanja pomoći na sjever opkoljene enklave, koji je prevladan uz posredništvo Katara i Egipta.

Palestinski dužnosnik upoznat s diplomatskim naporima rekao je da će Hamas nastaviti s četverodnevnim primirjem dogovorenim s Izraelom, što je prvi prekid u borbama u sedam tjedana rata.

Među puštenim izraelskim taocima očekuje se da će biti osmero djecei pet žena, rekao je Al Ansari. Bit će razmijenjeni za 39 Palestinaca, od kojih 33 djece i šest žena.

21:40

Hamas večeras ipak pušta 20 talaca u zamjenu za 39 Palestinaca

Hamas će večeras osloboditi 13 izraelskih talaca i sedmero stranaca koje drži zatočene u Pojasu Gaze u zamjenu za 39 palestinskih zatvorenika, objavio je Katar.

Istovremeno je palestinski islamistički pokret priopćio da će izraelske taoce osloboditi prije ponoći, nakon odgode do koje je, kako tvrdi Hamas, došlo zbog nepoštivanja dogovora postignutog uz posredovanje Katara.

"Nakon odgode, prepreke za oslobađanje talaca su prevladane uz pomoć katarsko-egipatskih kontakata s dvije strane te će večeras biti pušteno 39 Palestinaca, dok će Gazu napustiti 13 izraelskih talaca i sedam stranaca", objavio je na X-u glasnogovornik katarskog ministarstva vanjskih poslova, Majed Al-Ansari.

Dogovor, zaključen uz posredovanje katarske diplomacije te potporu SAD-a i Egipta, predviđa četverodnevno primirje tijekom kojeg bi se oslobodilo sveukupno 50 od oko 240 talaca koje je Hamas oteo 7. listopada prilikom divljačkog napada na jug Izraela. Dogovor predviđa i puštanje sveukupno 150 palestinskih zatvorenika iz Izraela te dostavu humanitarne pomoći i goriva u Gazu.

U petak je 13 izraelskih talaca, djece i žena predano Međunarodnom odboru Crvenog križa (ICRC) te su preko Egipta stigli u Izrael gdje su ih čekale obitelji. Isti dan oslobođeno je i 10 Tajlanđana, jedan Filipinac te 39 Palestinkinja.

20:15

Propalestinski prosvjednici u Londonu traže trajni prekid vatre u Gazi

Deseci tisuća propalestinskih prosvjednika okupili su se u subotu u središtu Londona kako bi pozvali na trajni prekid vatre u Pojasu Gaze.

"Treba nam puna potpora za trajni prekid vatre u Gazi", rekla je 64-godišnja prosvjednica Kate Hudson.

Prosvjedni mimohod je organiziran drugog dana četverodnevnog primirja između Izraela i palestinske islamističke organizacije Hamas.

Policija, koja je prosvjednicima dijelila letke kako bi ih upozorila da ne krše zakon, uhitila je jednog muškarca pod sumnjom poticanja na rasnu mržnju.

Prema policiji, uhićeni je viđen s plakatom s nacističkim simbolima.

U nedjelju je u Londonu pak najavljeno okupljanje protiv antisemitizma, zbog čega je londonska policija za vikend angažirala više od 1500 čuvara reda kako bi se nosila s dva uzastopna prosvjeda.

Bivša ministrica unutarnjih poslova Suella Braverman nedavno je smijenjena nakon što je u jednom članku optužila policiju da primjenjuje "dvostruke standarde" kada je riječ o prosvjedima za potporu Izraelu i propalestinskim prosvjedima što je, kako su 13. studenoga rekli oporbeni laburisti, rasplamsalo napetosti na propalestinskim prosvjedima.

18:03

Hamas odgađa puštanje taoca dok Izrael ne propusti pomoć na sjever Gaze

Oružano krilo palestinskog militantnog pokreta Hamas objavilo je u subotu da odgađa provedbu drugog kruga oslobađanja taoca dok Izrael ne propusti ulazak kamiona s humanitarnom pomoći u sjeverni dio Pojasa Gaze.

Hamasove Brigade al-Kasam dodale su da će oslobađanje biti odgođeno ako Izrael ne ispoštuje dogovorene uvjete za oslobađanje palestinskih zatvorenika.

Izvor iz Hamas nešto ranije u subotu rekao je za agenciju AFP da je oružano krilo Hamasa počelo Crvenom križu "predavati drugu skupinu" otetih iz Izraela 7. listopada.

Transfer se obavlja u Han Junesu na jugu Pojasa Gaze i "njih je 14", rekao je izvor.

U petak je Hamas predao Izraelu 24 taoca, od kojih su 13 Izraelci Međunarodnom odboru Crvenog križa. Ta prva oslobođena skupina od približno 240 ljudi otetih iz Izraela bila je dovedena u Izrael preko graničnog prijelaza Rafah iz Egipta u Pojas Gaze.

Tijekom četiri dana, koliko bi trebao trajati prekid vatre, Hamas se obvezao osloboditi najmanje 50 talaca, a Izrael 150 palestinskih zatvorenika.

Ovo četverodnevno primirje, koje može biti i produljeno, postigao je u srijedu Katar uz potporu Sjedinjenih Država i Egipta.

Katarsko izaslanstvo stiglo je u subotu u Izrael kako bi nadziralo provedbu dogovora i pokušalo produljiti ga.

Izrael je rekao da se primirje može produžiti po jedan dan za svakih 10 dodatnih puštenih talaca.

UN je objavio da im je prekid vatre omogućio da povećaju isporuku hrane i vode u pojas Gaze.

Izrael je najavio da će nastaviti vojnu ofenzivu kada se primirje okonča.

Hamas je oteo taoce u krvavom napadu na izraelski teritorij 7. listopada kada je, prema podacima izraelskih vlasti, ubijeno 1200 ljudi, velikom većinom civila.

Kao odmazdu, Izrael je nemilosrdno bombardirao palestinski teritorij i pokrenuo kopnenu ofenzivu 27. listopada kako bi "eliminirao" Hamas, na vlasti u Gazi od 2007. godine.

U Pojasu Gaze 14.854 ljudi, uključujući 6150 djece, ubijeno je u izraelskim napadima, prema Hamasovoj vladi.

16:39

Iranski dron navodno pogodio brod pod izraelskom kontrolom

Iranska bespilotna letjelica u Indijskom oceanu navodno je pogodila kontejnerski brod kojim upravlja tvrtka pod izraelskom kontrolom i manje ga oštetila, no nije bilo ozlijeđenih, rekao je u subotu američki vojni dužnosnik.

Brod CMA CGM SYMI, koji plovi pod zastavom Malte, a nedavno je preimenovan u Mayet, pogodila je u petak bespilotna letjelica u sjeveroistočnom dijelu Indijskog oceana, rekao je anonimno američki dužnosnik. Čini se da je riječ o iranskom dronu Shahed-136.

Iran je Rusiji isporučio dronove "kamikaze" Shahed-136 za upotrebu u Ukrajini. Ti dronovi nose malu bojevu glavu koja eksplodira pri udaru.

Incident se dogodio u jeku sve većih napetosti za sigurnost u pomorskom prometu zbog rata između Izraela i Hamasa i nakon što su jemenski hutisti, saveznici Irana, ranije ovoga tjedna zauzeli teretni brod povezan s Izraelom u južnom Crvenom moru. Izrael je zapljenu broda nazvao "iranskim terorističkim činom".

Singapurska tvrtka Eastern Pacific Shipping (EPS), koja je iznajmila Mayet, izvijestila je u petak da je svjesna incidenta.

"Plovilo o kojem je riječ trenutno plovi prema planu. Cijela posada je na sigurnom i dobro je", stoji u priopćenju EPS-a poslanom Reutersu.

EPS kontrolira izraelski milijarder Idan Ofer i njegovi su brodovi već napadani na sličan način. Izraelski i iranski dužnosnici zasad se nisu oglasili.

Mayet je isključio svoj transponder u utorak pošto je napustio luku Jebel Ali u Dubaiju, pokazuju podaci LSEG-a. Nije jasno je li se u srijedu zaustavio u omanskoj luci Sohar.

U odvojenom incidentu, britanska agencija za pomorske trgovačke operacije (UKMTO) rekla je u subotu da je jedan brod dobio naredbu da promijeni smjer u Crvenom moru. Naredbu je izdao entitet koji je govorio u ime jemenskih vlasti.

10:54

U subotu se očekuje oslobađanje 14 talaca i 42 palestinska zatvorenika

Četrnaest talaca koje Hamas drži u Gazi bit će u subotu oslobođeno u zamjenu za 42 palestinska zatvorenika, drugi dan primjene dogovora između Izraela i tog islamističkog pokreta koji uključuje i prekid vatre u Pojasu Gaze, rekli su izraelski dužnosnici.

U petak, na prvi dan prekida vatre, Hamas je oslobodio 24 taoca, a Izrael je iz svojih zatvora pustio 39 palestinskih žena i djece.

Tijekom četiri dana, koliko bi trebao trajati prekid vatre, Hamas se obvezao osloboditi najmanje 50 talaca, a Izrael 150 palestinskih zatvorenika.

Ovo četverodnevno primirje, koje može biti i produljeno, postigao je u srijedu Katar uz potporu Sjedinjenih Država i Egipta.

Izrael je rekao da se primirje može produžiti po jedan dan za svakih 10 dodatnih puštenih talaca.

UN je objavio da im je prekid vatre omogućio da povećaju isporuku hrane i vode u pojas Gaze.

Izrael je najavio da će nastaviti vojnu ofenzivu kada se primirje okonča.

07:50

Tajland objavio slike talaca koje je oslobodio Hamas

Deset tajlandskih talaca koji su oslobođeni u petak sada su pod nadzorom u izraelskoj bolnici, priopćila je tajlandska vlada, dodajući da je u zatočništvu Hamasa još 20 njezinih državljana.

Tajlandsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je skupina sada u pratnji službenika veleposlanstva i da se nalazi u medicinskom centru Shamir, jugoistočno od Tel Aviva.

Objavljene su fotografije oslobođenih talaca koji stoje nasmijani pored medicinskog osoblja u bolnici. Među njima je devet muškaraca i jedna žena.

"Ova će skupina ostati u bolnici najmanje 48 sati, dok će RTE [tajlandsko kraljevsko veleposlanstvo] organizirati sve potrebne pripreme za njihov povratak u Tajland i njihove obitelji što je prije moguće", reklo je ministarstvo, potvrđujući da prethodni izvještaj koji je sugerirao da je pušteno 12 Tajlanđana bio je netočan.

Tisuće Tajlanđana radilo je u izraelskom poljoprivrednom sektoru prije 7. listopada, a izraelska vlada je rekla da oni čine najveću skupinu stranaca ubijenih ili nestalih u napadima Hamasa.

Prema podacima tajlandske vlade, 39 njenih državljana je ubijeno, dok su tri osobe i dalje u bolnici.

Oslobađanje tajlandskih državljana u petak uslijedilo je nakon tjedana pregovora tajlandske vlade, koja se sastala s dužnosnicima u Kataru i Egiptu, kao i dvosatnog sastanka s Hamasom u Teheranu.

image

Oslobođeni Tajlanđani

Handout/Afp
07:45

Biden: Rješenje dvije države "potrebnije nego ikad"

Američki predsjednik Joe Biden ponovio je da je rješenje o dvije države za izraelski i palestinski narod "potrebnije nego ikad", dok se Izrael i Hamas pripremaju u subotu na novo puštanje talaca i zatvorenika.

"Dok gledamo u budućnost, moramo okončati krug nasilja na Bliskom istoku", kazao je američki predsjednik u govoru u petak.

"Moramo obnoviti našu odlučnost da slijedimo rješenje o dvije države gdje bi Izraelci i Palestinci mogli jednog dana živjeti jedni pored drugih u dvodržavnom rješenju s jednakom mjerom slobode i dostojanstva", kazao je Biden nakon prvog puštanja talaca u petak.

"Dvije države za dva naroda. I to je sada porebnije nego ikad".

Hamas oslobodio 24 talaca, a Izrael pustio 39 palestinskih žena i djece

Palestinska islamistička organizacija Hamas je u petak, na prvi dan primirja, oslobodila 24 talaca, a Izrael je iz svojih zatvora pustio 39 palestinskih žena i djece, objavili su Katar i Crveni križ.

Devet sati nakon što su borbe prestale prvi put u sedam tjedana, Crveni križ je rekao da je krenuo transfer talaca iz Gaze u Izrael u zamjenu za Palestince zatočene u izraelskim zatvorima.

"Hamas je izveo ovaj teroristički napad jer se najviše od svega boji Izraelaca i Palestinaca koji žive jedni pored drugih u miru", dodao je Biden.

- Nastaviti putem terora, nasilja i ubijanja i rata jednako je dati Hamasu ono što traže. Mi to ne možemo."

Nova oslobađanja Hamasovih talaca i palestinskih zatvorenika očekuju se u subotu, drugog dana primirja između islamističkog pokreta i Izraela koje nudi krhki predah stanovnicima Gaze nakon sedam tjedana rata.

Ovo četverodnevno primirje, koje može biti i produljeno, postigao je u srijedu Katar uz potporu Sjedinjenih Država i Egipta. Ono predviđa oslobađanje 50 talaca koje drži Hamas u Pojasu Gaze i 150 Palestinaca zatočenih u izraelskim zatvorima.

"Sljedećih dana, očekujemo da se desetine talaca vrate svojim obiteljima", istaknuo je Biden.

Katar bi trebao u subotu objaviti koliko će talaca i zatvorenika biti oslobođeno tijekom dana.

Izraelske vlasti rekle su da su dobile popis, ali nisu objavile ni njihov broj ni u koliko sati bi se to trebalo dogoditi.

"Ostalo je još oko 215 talaca u Gazi", rekao je glasnogovornik izraelske vojske Doron Spielman. "U brojnim slučajevima, ne znamo jesu li oni živi ili mrtvi".

Izraelska vojska procjenjuje da je Hamas oteo oko 240 ljudi u krvavom napadu na izraelski teritorij 7. listopada.

Prema podacima izraelskih vlasti, 1200 ljudi, velikom većinom civila, ubijeno je u tom napadu.

Kao odmazdu, Izrael je nemilosrdno bombardirao palestinski teritorij i pokrenuo kopnenu ofenzivu 27. listopada kako bi "eliminirao" Hamas, na vlasti u Gazi od 2007. godine.

U Pojasu Gaze 14.854 ljudi, uključujući 6150 djece, ubijeno je u izraelskim napadima, prema Hamasovoj vladi.

07:43

Najveća humanitarna pomoć od 7. listopada stiže u Gazu

Ujedinjeni narodi su u petak poslali najveću količinu humanitarne pomoći u Pojas Gaze otkako je 7. listopada izbio rat između Izraela i palestinske islamističke organizacije Hamas, objavila je organizacija.

Prekid vatre koji je u petak stupio na snagu omogućio je da 137 kamiona iskrca robu na punktu UN-ove agencije za palestinske izbjeglice (UNRWA) u Gazi, objavio je UN, dodavši da je 200 kamiona otpremljeno iz Nitzane prema graničnom prijelazu Rafah.

Stotinama tisuća ljudi je dopremljena hrana, voda, medicinske zalihe i druge potrepštine, navodi UN-a.

U Gazu je ušlo 129.000 litara goriva i četiri cisterne s plinom, a 21 pacijent u kritičnom stanju je evakuiran sa sjevera Gaze.

"UN pozdravlja puštanje 24 talaca držanih u Gazi od 7. listopada i ponavlja poziv za trenutnim i bezuvjetnim puštanjem svih talaca", priopćila je organizacija.

"Humanitarne agencije UN-a i partneri će nastaviti pojačavati humanitarne operacije kako bi se zadovoljile potrebe ljudi diljem Gaze u idućim danima", dodaje se u priopćenju.

Dramatična zbivanje vezana uz rat u Izraelu i Pojasu Gaze pratili smo uživo i jučer, o čemu opširnije možete pročitati OVDJE

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 19:27