BESRAMNO DRUŠTVO

Rusi organizirali ‘bijeli tulum‘, vlasti bijesne, predsjednik prelomio: ‘Svima im ukinite vize!‘

Rusi i Ukrajinci će od sada morati plaćati turističku vizu i to 46 eura za mjesec dana.

Plaža u Mirissi (ilustracija)

 Ishara S. Kodikara/Afp/Profimedia/Ishara S. Kodikara/afp/profimedia

Zabava za tisuće ruskih turista koji su se od početka rata u Ukrajini preselili u Šri Lanku mogla bi biti gotova, prenosi NBC.

Vlasti južnoazijske otočne države su prije tjedan dana odlučile da će ukinuti dugoročno produženje turističke vize, baš u vrijeme kada se trebala dogoditi kontroverzna ‘zabava za bijelce‘ koju je organizirao noćni klub koji vode Rusi.

Predsjednik Šri Lanke ipak je izrazio dvojbe zbog takvog poteza jer bi izgubio turističke prihode, a prema zadnjim informacijama, Rusi i Ukrajinci će od sada morati plaćati turističku vizu i to 46 eura za mjesec dana.

Oni koji ne žele plaćati moraju napustiti Šri Lanku do 7. ožujka nakon isteka produljenja besplatnih viza, navodi se u obavijesti Uprave za turizam.

Mnogi ruski državljani, suočeni s brojnim ograničenjima putovanja nakon početka ruske agresije na Ukrajinu, pronašli su utočište u Šri Lanki i praktički im ponudili neograničeni boravak. Prošle su godine Rusi bili najbrojniji turisti u toj zemlji, odmah nakon Indijaca.

image

Prosvjedi protiv rata u Ukrajini

Afp/Afp/Profimedia/Afp/afp/profimedia

Gotovo 200.000 ruskih te 5000 ukrajinskih državljana je posjetilo Šri Lanku prošle godine, pokazuju službeni podaci. Nepoznato je koliko ih je ostalo nakon što im je istekla obična turistička viza u trajanju od 30 dana. Vjeruje se da je ostalo tisuće ruskih turista koji su otvorili restorane i noćne klubove, a mnogi od njih su željeli izbjeći mobilizaciju u vojsku.

Zasad nije poznato je li spekuliranje oko ukidanja viznog režima povezano s incidentom u koji je umiješan jedan od noćnih klubova.

Prošloga vikenda klub Sarayka Lounge u Unawatuni pozivao je na ‘Bijelu zabavu‘. Posjetitelji su morali biti odjeveni u bijelo, kao što je uobičajeno za takve zabave. Međutim, jedna poruka na posteru izazvala je kontroverze jer je sadržavala stih s natpisom ‘Provjera lica: bijelo‘, što je izazvalo bijes na društvenim mrežama gdje se fotografija s natpisom masovno dijelila. Mnogi su protumačili kako to znači da samo bijelci mogu nazočiti zabavi.

image

Plaža u Mirissi (ilustracija)

Ishara S. Kodikara/Afp/Profimedia/Ishara S. Kodikara/afp/profimedia

Na plakatu je stajalo da će tri ruska DJ-a biti zadužena za glazbu na događaju.

U petak je isti noćni klub otkazao zabavu putem Instagrama zabavu uz navode da nikada neće podržati bilo kakve rasističke izjave ili organizacije.

- Nismo mislili ništa loše, niti je riječ o rasizmu, napisao je jedan korisnik koji tvrdi da je jedan od organizatora.

- Sjedili smo u kafiću i razgovarali o tome da ljudi koji žive daleko od svoje domovine imaju puno toga zajedničkog i da bi bilo super sve ih okupiti na jednom mjestu, poručio je korisnik @geo_ecstatic.

- Htjeli smo da se iseljenici koji ovdje žive već dugo i vole Šri Lanku međusobno upoznaju, rekao je dodajući da su on i njegova obitelj morali napustiti otok zbog prijetnji nakon ‘glupe ideje o bijeloj zabavi‘.

Rusko veleposlanstvo u Colombu se također oglasilo o ‘kontroverznom noćnom događaju‘ te istaknulo da su, prema nepotvrđenim podacima, glavni promotor, kao i vlasnici bara ruski državljani.

Rusija snažno "osuđuje sve oblike rasne diskriminacije te pozivaju građane da slijede lokalne zakone i običaje".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:08