OVO POSTAJE OZBILJNO

Prijeti neviđena eskalacija, upaljen alarm u Tel Avivu: ‘Iran bi nas mogao napasti već danas!‘

Tel Aviv se priprema da Iran pokrene izravan napad na južni ili sjeverni Izrael već u petak ili subotu

Željezna kupola

 Bashar Taleb/Zuma Press/Profimedia/Bashar Taleb/zuma Press/profimedia

Izrael se priprema za izravan napad iz Irana u roku od dva dana, ali Iran još nije donio konačnu odluku o napadu, stoji u izvješću u petak, prenosi agencija Anadolu.

Citirajući izvor, američki Wall Street Journal tvrdi da se nakon napada Izraela na zgradu konzulata u kompleksu iranskog veleposlanstva u Damasku očekuje da će potencijalna odmazda Teherana biti izravno usmjerena na Izrael.

Tel Aviv se priprema da Iran pokrene izravan napad na južni ili sjeverni Izrael već u petak ili subotu, rekao je izvor.

Drugi izvor, navodno informiran od strane iranskog vodstva, izjavio je da dok su rasprave o planovima napada u tijeku, konačna odluka nije donesena.

Iran će vjerojatno izvršiti osvetnički napad unutar Izraela u sljedećih nekoliko dana, prema procjeni temeljenoj na obavještajnim izvješćima američkog dužnosnika, izvijestio je.

Savjetnik iranskog ajatolaha Ali Khameneija također je rekao: ‘Planovi za napad su pred vrhovnim vođom i on još uvijek važe politički rizik‘.

Dana 1. travnja, u zračnom napadu pogođena je zgrada konzulata unutar kompleksa iranskog veleposlanstva u Damasku, što je rezultiralo smrću sedam osoba, uključujući dva viša generala iz Iranske revolucionarne garde.

U srijedu je iranski vrhovni vođa Ali Khamenei izjavio da je Izrael pogriješio što je napao iranski konzulat u Damasku i ubio generala, rekavši: ‘Izrael mora biti kažnjen i oni će platiti za svoje pogreške‘, također pozivajući SAD na odgovornost.

Kao odgovor, izraelski ministar obrane Yoav Gallant, tijekom posjeta obrambenoj jedinici projektila Iron Dome u Izraelu, upozorio je Irance da ne napadaju Izrael, rekavši da će se oni koji to pokušaju suočiti sa snažnom obranom i snažnim odgovorom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:28