RASTU NAPETOSTI

Eskalacija na vidiku: Iranski komandosi munjevitom akcijom zauzeli brod povezan s Izraelom

Iranska revolucionarna garda zaplijenila je brod MSC Aries koji plovi pod portugalskom zastavom za kojeg tvrde da je povezan s Izraelom

Helikopter s komandosima se spušta na MSC Aries

 -/Afp

Iranska revolucionarna garda zaplijenila je brod MSC Aries koji plovi pod portugalskom zastavom za kojeg tvrde da je povezan s Izraelom, javila je iranska državna agencija IRNA.

Britanska pomorska trgovačka služba tvrdi da je operacija izvršena tako da su se iranski komandosi iz helikoptera spustili na brod, a cijela se operacija odigrala 80 kilometara sjeveroistočno od grada Fujairaha u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Prema informacijama koje je dala IRNA, brod će biti prebačen u iranske teritorijalne vode.

Pojavila se i snimka koja pokazuje komandose koji se spuštaju na kontejnere na brodu.

Tvrtka Zodiac Maritime potvrdila je da su oni vlasnici zaplijenjenog broda s 25 članova posade te da je brod preusmjeren prema Iranu.

- Blisko surađujemo s nadležnim vlastima kako bismo osigurali njihovu dobrobit i siguran povratak broda, naveli su.

Glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari također se oglasio o incidentu.

- Snosit će posljedice ako odluče da dođe do eskalacije. U stanju smo pripravnosti i povećali smo našu spremnost da Izrael zaštitimo od daljnje iranske agresije. Spremni smo odgovoriti, kazao je.

Napetosti između Irana i Izraela svakim su danom sve veće, a cijeli svijet je u iščekivanju odgovora Irana za prošlotjedni izraelski udar na iransko veleposlanstvo u glavnom gradu Sirije, Damasku, u kojem je stradao viši zapovjednik Iranske revolucionarne garde s još šest časnika.

O ozbiljnosti situacije za Sky News govorio je vojni analitičar Michael Clarke.

- Ovo je najveći brod koji je dosad zaplijenjen ili napadnut, kazao je. Najmanje 20 članova posade na brodu MSC Aries sada su postali taoci..

- Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD imaju mnogo pomorskih resursa u području otmice, pa Iran zapravo prijeti povećanjem napetosti, objasnio je profesor.

- Ovo je veliki trenutak. Ovo je 1000 milja daleko od Adenskog zaljeva i onoga što su Hutisti radili u južnom dijelu Crvenog mora.

Podsjetio je na Galaxy Leader, koji su Hutiji zauzeli istim metodama.

- Važna stvar je da je ovo Revolucionarna garda u Iranu. Ovo nije neka hrpa pirata, čak ni Hutija, zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 05:15