VELIKI RAST

Prekretnica za bitcoin, jedan čovjek se posebno okoristio: ‘Možda čak ide i na najvišu razinu svih vremena‘

Ako se bitcoin uspije zadržati iznad ove razine, vrata bi mu mogla biti otvorena za postizanje novih najviših vrijednosti

Mike Pence, Donald Trump i Peter Thiel

 Drew Angerer/Getty Images/Profimedia/Drew Angerer/Getty Images/Profimedia

Bitcoin je skočio iznad 49.000 dolara u ponedjeljak, u jednom trenutku dosegnuvši najvišu razinu u više od dvije godine.

- Ovo je značajna prekretnica za bitcoin nakon pokretanja promptnih ETF-ova prošlog mjeseca koji ne samo da nisu uspjeli izmamiti pomak iznad ključne psihološke razine, već su doveli do rasprodaje i dubokog preispitivanja ovih novih bitcoin proizvoda - rekao je za NBC Antoni Trenchev, osnivač tvrtke za kripto usluge Nexo.

Bio je to najbolji tjedan za bitcoin od 8. prosinca, a sve je završilo s rastom od 10,76 posto u petak.

- Nekoliko čimbenika utječe na tržišnu dinamiku, uključujući usvajanje relaksiranije monetarne politike u Kini, što je dovelo do povećane kupnje imovine, posebice bitcoina i dionica - rekao je James Butterfill, voditelj istraživanja u CoinSharesu.

- Potražnja za spot-bitcoin ETF-ovima ostaje snažna, s neto priljevima od 1,1 milijardu dolara tijekom prošlog tjedna i 2,8 milijardi dolara od njihovog pokretanja - dodao je.

- Samo u petak, ETF-ovi su kupili 12. 000 bitcoina, značajno nadmašujući dnevnu stopu stvaranja od približno 900 novih bitcoina - istaknuo je Butterfill.

Ako se bitcoin uspije zadržati iznad razine postignute u ponedjeljak, vrata bi mu mogla biti otvorena za postizanje novih najviših vrijednosti iznad 50.000 dolara, a možda čak i novu najvišu razinu svih vremena, kažu analitičari

Inače, fond osnivača Petera Thiela uložio je 200 milijuna dolara u bitcoin i ether prije porasta u ponedjeljak, javlja Reuters.

Founders Fund počeo je kupovati bitcoin kada je bio ispod 30.000 dolara, rekli su izvori za Reuters.

Thiel je dugo bio zagovornik bitcoina, povezujući njegov rast cijene s kritikom središnjih banaka i fiat novca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 08:43