VLADA POTPUNO LUDILO

Postavljen novi rekord bitcoina; banke: ‘Čeka nas strašna budućnost‘

Do rasta vrijednosti bitcoina dovele su goleme investicije moćnih igrača na tržištu kapitala

Ilustracija

 Cfoto/Nurphoto Via Afp

Srušena je rekordno najviša vrijednost bitcoina postavljena 2021., govore najnoviji podaci. U trenutku pisanja ovog teksta Bitcoin je premašio vrijednost od 68.791 američkog dolara.

- Vlada potpuno ludilo. Kada ljudi uoče da se negdje nešto događa kako postoji veliki rast, pod svaku cijenu žele sudjelovati u tom procesu. Svi se boje da neće propustiti nešto veliko - objasnio je Timo Lehes, suosnivač blockchain tvrtke Swarm.

Da budemo egzaktni, Bitcoin je 28. veljače prvi puta u dvije godine dosegao cijenu višu od 60 tisuća američkih dolara, a vrijednost kriptovaluta porasla je više od 40 posto tijekom prošlog mjeseca.

Prethodni rekord bio je 68.789 američkih dolara i postignut je 10. studenoga 2021. godine.

Nekoliko je glavnih razloga zaslužno za renesansu bitcoina.

Prvo, usvajanje relaksiranije monetarne politike u Kini dovelo je do povećane kupnje imovine, posebice bitcoina i dionica.

Drugo, Fond Petera Thiela, tech moćnika i suosnivača Pay Pala uložio je 200 milijuna dolara u bitcoin netom prije nego je počeo rast. Cijena je tada bila ispod 30.000 dolara. Thiel je inače na glasu kao protivnik središnjih državnih banaka, a kao alternativu monetarnom sustavu vidi kriptovalute.

image

Podaci za razdoblje u kojemu je srušen rekord

Treće, na samom kraju 2023. softverska tvrtka i kripto investitor MicroStrategy 27. prosinca objavio je kupnju bitcoina u vrijednosti od 615,7 milijuna dolara. Prije tjedan dana kupili su još 3000 bitcoina za 155 milijuna dolara.

Ukratko, do rasta bitcoina dovele su goleme investicije moćnih igrača na tržištu kapitala. Zašto baš sada ta ulaganja?

Komisija za vrijednosnice i burzu Sjedinjenih Američkih Država, glavno i nadzorno i regulatorno tijelo financijske industrije u SAD, prije nekoliko dana odobrilo je Bitcoin ETF-ove (vrsta investicijskog fonda koji je također burzovni proizvod, tj. njime se trguje na burzama) čime je praktički otvorila vrata institucionalnim investitorima da legalno sudjeluju u tržištu kriptovaluta. Izgledno je kako su takvu odluku anticipirali i veliki igrači.

image

Kronologija rasta cijena bitcoina

Investopedia

Prijelomna točka

No ono što bi trebala biti točka prijeloma točka, nakon koje će se rast vinuti u dosad za bitcoin nedoživljene sfere, jest skori "halving" ili "prepolovljenje".

Treba znati kako je moguće proizvesti 21 milijun bitcoina, a do sada ih postoji 18 milijuna koji su proizvedeni kroz proces koji se zove rudarenje, a "rudari" koriste snažna računala kako bi procesuirali transakcije Bitcoina. Ove se transakcije slažu u takozvane blokove u blockchain knjigu zapisa. Ta knjiga zapisa je sam temelj tehnologije na kojoj se baziraju kripto valute.

Događaj "prepolovljenja", koji se događa otprilike svake četiri godine, njegov je tvorac upisao u bitcoin kao kod. To znači da će broj kovanica koje rudar dobije kao nagradu za dovršetak svakog izračuna pasti sa 6,25 na 3,125. To mehanički povećava trošak proizvodnje i istovremeno smanjuje ponudu.

Halvingom bi se zato broj bitcoina koji dolaze na tržište trebao smanjiti, a prema svemu sudeći, potražnja će i dalje rasti. Odnos ponude i potražnje tako bi trebao dovesti do dodatnog rasta cijene.

Europa protiv bitcoina

Cijena bitcoina skočila je usprkos restrikcijama američkih regulatora na najveće kripto tvrtke, kao i kontinuiranom skepticizmu koji prevladava u mejnstrimu, upozorava Financial Times.

Prošli tjedan dužnosnici Europske središnje banke osudili su bitcoin rekavši da je "prava vrijednost bitcoina i dalje nula eura".

- Za društvo je ponovni ciklus rasta i pada bitcoina strašna perspektiva. A kolateralna šteta bit će golema. Aktualna cijena tokena nije pokazatelj njegove održivosti - upozoravaju.

Skandala u kriptoindustriji nije manjkalo. Komisija za vrijednosne papire i burzu kaznila je Binance, najveću svjetsku kripto burzu, rekordnom kaznom od 4,3 milijarde dolara u studenom zbog "propusta u zaštiti od pranja novca" i radi kršenja međunarodnih sankcija.

Binanceov rival, FTX, propao je 2022., a njegov osnivač Sam Bankman-Fried proglašen je krivim po sedam optužbi za prijevaru i pranje novca i ako odvjetnička žalba ne uspije, čeka ga kazna od 100 godina zatvora.

Velika potrošnja energije

Otkada su prvi put pušteni u promet, u fondove kojima se trguje na bitcoin burzi prošlo je 70 milijardi dolara, prema podacima The Blocka.

Trenutačni trošak proizvodnje po bitcoinu - uglavnom je to električna energija potrebna računalima koja rade izračune za rudarenje - iznosi oko 27.000 dolara, prema izračunu američke banke JPMorgan. Nakon "halvinga" ona će kratkoročno skočiti na oko 50.000 dolara.

Nedavni skok je cijene bitcoina podigao daleko iznad troškova proizvodnje, a ti troškovi trebali bi početi padati ubrzo nakon prepolovljenja. Manje efikasni rudari tada će vjerojatno odustati, stariji strojevi će se povući, a s njim i troškovi proizvodnje.

Ako procesorska snaga rudarenja padne za jednu petinu, tada će i troškovi proizvodnje pasti, a cijena bitcoina mogla bi se ponovo normalizirati.​

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. ožujak 2024 14:03