S DRVEĆA

Ovo nisu crvi koji padaju s neba, kineske ulice preplavio je cvijet topole

Znanstveni časopis Mother Nature Network sugerirao je da su životinje pale na tlo nakon što su uhvaćene u vrtlogu
 /Twitter

U prvoj verziji teksta objavljenog na portalu Jutarnjeg lista 11. ožujka navedeno je da snimka koja se pojavila - prikazuje kišu crva. Ipak, provjerom utvrđivača činjenica, Istinomer.rs, utvrđeno je da je za tu informaciju nema dokaza.

Podatak je naknadno, 15. ožujka, dodan u članak, čime mu je dan potpuni kontekst.


Građanima kineske pokrajine Liaoning rečeno je da pronađu sklonište nakon što su s neba, kako se čini, počeli padati crvi. Snimka koja je u kratkom periodu postala viralna pokazuje ulicu i parkirane automobile zasute crvima, kao i stanovnike koji se štite kišobranima, piše u vijesti koju je New York Post, kao i drugi brojni svjetski mediji.

Međutim, ispostavilo se da informacija nije točna. Naime, kako su sugerirali neki, ‘crvi‘ po ulici i automobilima su zapravo cvjetovi bijele topole koji podsjećaju na ove ‘migoljavce‘.

Nije moguće točno utvrditi koji je datum nastanka videa koji je postao viralan na Twiteru 10. ožujka, s obzirom da tog dana na području Liaoninga nije bilo kiše.

Na kineskoj verziji TikTok-a isti video je objavljen 1. ožujka uz opis "Cvijet topole nalazi se po krovima automobila. Iz daljine izgledaju kao insekti od kojih se diže kosa na glavi".

Dok uzrok ovog neobičnog fenomena još nije otkriven, znanstveni časopis Mother Nature Network ističe da su životinje mogu pasti na tlo nakon što ih zahvate jaki vjetrovi.

Časopis je također primijetio da se ovo zna dogoditi nakon oluje, kada su insekti uhvaćeni u vrtlogu.

Sličan čudan događaj dogodio se prošlog prosinca kada su iguane na Floridi počele padati s drveća zbog nižih temperatura.

"Usporavaju ili postaju nepokretni kada temperatura padne ispod 4,4 C. Ukoče se i padnu na tlo", objavio je WFTV meteorolog Brian Shields na Twitteru prošle zime.

"Mogu pasti s drveća, ali nisu mrtvi", objasnio je napomenuvši kako će iguane neće nužno umrijeti, već će se mnoge jednostavno probuditi kako temperature budu rasle.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 18:29