SLATKE ZAMKE

Kina objavila novi rat, kreću velike čistke, tajnik partije: ‘Moramo odlučno izvaditi ‘čavle‘!‘

U Brestu je podmornička luka i bilježi se rast broja vjenčanja zaposlenih i kineskih studentica. Klasična špijunska "slatka zamka"
 Wang Zhao/Afp

Vjerujte mi, stvarno suosjećam s nevoljama koje su nalegle na kinesko partijsko i državno vodstvo. Kapitalističko-imperijalističko-hegemonistička banda u SAD-u drži visoke kamatne stope iako se inflacija smanjila i još ostvaruju ekonomski rast. Rast je oslabio, ali i dalje rastu,1,6 posto u prošlom kvartalu jer su potrošači skloni trošiti. Oni kineski nisu, kao da ne vjeruju partijskim tezama da je ekonomija dobro i da bi trebali trošiti. Dolar je zbog toga opako jak, prijeteći, rekao bih. Na financijskim se tržištima sve otvorenije šuška da će Beijing/Peking devaluirati renminbi što bi bilo dobro za izvoz. Ne bi se to svidjelo američkoj ministrici financija Janet Yellen, koja je tijekom nedavnog posjeta rekla da nije u skladu s dobrim trgovinskim standardima preplavljivati zapadna tržišta jeftinim proizvodima koji dobivaju i državne subvencije. Baš nju briga što slab renminbi ne pomaže smanjenju deflatornih trendova. "Za sada se čini da Kina neće poduzeti tako smion potez. Mjesecima je Narodna banka koristila dnevnu referentnu stopu kako bi održala renminbi stabilnim, a državne banke često prodaju dolare kako bi poduprle lokalnu valutu", tumači Bloomberg.

Xi dolazi u Europu

A i ovi u EU se uzjogunili, Hrvatska primjerice, Beijing je lijepo dampingirao cijene da bi dobio posao plaćen novcem iz fondova, Pelješki most, a onda Zagreb više ne pristaje na takve aranžmane. Iz Bruxellesa su u srijedu javili da je Europska komisija pokrenula istragu o javnoj nabavi medicinske opreme u Kini, upotrijebivši prvi put nove ovlasti koje bi trebale jamčiti ravnopravnu poziciju europskih kompanija na javnim natječajima u azijskom divu, piše Hina. Istraga bi trebala pokazati jesu li europski dobavljači medicinske opreme u rasponu od igala i ortopedskih pomagala do složenih skenera u javnoj nabavi u Kini izjednačeni s domaćim dobavljačima.

Partija bijesni jer je SAD formirao tim koji pomaže zemljama koje se nađu pod kineskim ekonomskim i inim pritiscima, pomoć je financijska, trgovinska i olakšava stisak. Tako je Litva, koja se našla pod kineskim udarom jer je htjela otvoriti ured Tajvana koji bi se tako zvao, a ne Taipei, dobila pomoć i izdržala. Istupila je i iz platforme "16+1" koja sada lagano ispušta dušu. Ne daju joj Srbija i Mađarska, ali nema pomoći, možda ostane "2+1".

Nije tu kraj, prvo su zli zapadni mediji objavili informaciju o dopingiranju kineskih plivača, a onda su Njemačka i Ujedinjena Kraljevina gotovo sinkronizirano uhitile šest osoba optuženih da špijuniraju u korist Kine. "Uhićenima se stavlja na teret da su kineskoj tajnoj službi prosljeđivali osjetljive tehnološke informacije koje su upotrebljive i u vojnom sektoru", stoji u priopćenju njemačkog državnog odvjetništva. Troje uhićenih, dva muškarca i jedna žena, u trenutku uhićenja pregovarali su o istraživačkim projektima koji su mogli poslužiti modernizaciji i povećanju borbene moći kineske ratne mornarice, navode tužitelji. Uhićenja nisu nasumična, posljedica su povećanja kineskog obavještajnog interesa koji je posljedica mjera otežavanja poslovanja kineskih tvrtki u EU, navode obavještajni izvori. Ali su dobro tempirana, nakon što se njemački kancelar Olaf Schloz vratio iz posjeta Kini i neposredno prije europske turneje kineskog predsjesdnika Xi Jinpinga, koji će od 5. do 10. svibnja posjetiti Francusku, Srbiju i Mađarsku. Ne smije takvo nešto ostati bez odgovora, pa je Chen Yixin, tajnik partijskog odbora i čelnik Ministarstva nacionalne sigurnosti, objavio tekst naslovljen: "Detaljna studija za provedbu cjelokupnog koncepta nacionalne sigurnosti i nepokolebljivo očuvanje nacionalne sigurnosti".

Poziv na borbu protiv subverzije, hegemonizma

Dug je to članak prepun ispraznih, dosadnih partijskih fraza i veličanja Xijeva lika i djela. Poruka je jednostavna, Chen poziva sigurnosni aparat, kojem ne znamo točan broj, ali je ogroman, da djeluje protiv svih vanjskih pritisaka. "Moramo dijalektički analizirati i reagirati na odgovarajući način. Ne samo da moramo poboljšati našu svijest o riziku, biti spremni na opasnosti u kriznim vremenima i pripremiti se za crne dane, nego i poboljšati našu svijest o prilikama, biti dobri u pretvaranju kriza u prilike i nastojati preuzeti inicijativu u strategijama nacionalne sigurnosti", piše dužnosnik. Poziva na borbu protiv subverzije, hegemonije, separatizma, teroriza i špijunaže kako bi se izgradila "čvrsta barijera nacionalne sigurnosti". Ključna je poruka skrivena u rečenici "odlučno izvaditi ‘čavle‘ i eliminirati unutarnje izdajice". Otvara se tako prostor novim čistkama kad zatrebaju partijskom vodstvu. I poruka stranim špijunima, pa treba očekivati da će u sljedećem razdoblju biti uhićenja kako Kineza tako i stranaca jer poruka mora dati rezultata.

Europske službe koje se bave kontrašpijunažom svjesne su rasta kineskog obavještajnog djelovanja koje jača u krugovima bliskim radikalno desnim strankama jer rado primaju novac, zbog čega su bliske ruskim stavovima, pa zašto ne i kineskim. U Bruxellesu je, prema informacijama europskih službi, 2019. godine bilo 250 kineskih i 200 ruskih špijuna. Dodatni je problem prošlogodišnje upozorenje finskih obavještajaca da "Kina i Rusija dijele dio ciljeva koje zajednički promiču kada to služi njihovim interesima. I jedni i drugi nastoje potkopati položaj zapadnih zemalja".

"Kina i Rusija igraju po istom autoritarnom obrascu: posijati sumnju u demokraciju i steći utjecaj među bilo kojim skupinama koje dovode u pitanje postojeće političke podjele, kroz polagane akcije s ciljem stvaranja razdora koristeći probleme koje su kreirale same demokratske zemlje", rekao je The Financial Timesu Dan Lomas, izvanredni profesor međunarodnih odnosa na Sveučilištu Nottingham. "Cilj je stvoriti razdor. Rusija i Kina ne stvaraju probleme; njih su same stvorile demokracije. Umjesto toga, pristup je skidanje krasta s ovih problema poticanjem podrške među ekstremističkim skupinama."

FT je podsjetio na jedan model kineskog djelovanja, stare dobre "slatke zamke", u Prévertovu kišnom Brestu važna je vojna luka, podmornička. Proteklih godina u tom je gradu zabilježen nagli rast broja vjenčanja zaposlenih u luci i kineskih studentica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 12:29