DRAMATIČNA SNIMKA

OBJAVILI UZNEMIRUJUĆI VIDEO Islamisti oteli francusku obitelj s malom djecom i prijete da će ih ubiti!

Islamistička skupina Boko Haram preuzela je u ponedjeljak odgovornost za otmicu sedmero francuskih državljana, troje odraslih i četvero djece, članova iste obitelji, koje je prošlog tjedna otela na sjeveru Kameruna i zatim odvela u Nigeriju .

Na videosnimci objavljenoj na YouTubeu vide se članovi te obitelji, četvero djece koja sjede na zemlji ispred odraslih, i maskirani otmičar koji zahtijeva oslobađanje svojih suboraca zatočenih u Kamerunu i u Nigeriji.

Premijer Jean-Marc Ayrault je u ponedjeljak potvrdio da je ta skupina preuzela odgovornost za otmicu, dodavši da je francuska obitelj "vjerojatno u Nigeriji".

Jedan od talaca na snimci koji kaže da su u rukama Boko Harama, traži uime otmičara oslobađanje nekoliko islamista zarobljenih u Nigeriji i u Kamerunu, napose žena. Na istoj snimci, jedan od otmičara koji govori arapski prijeti da će ubiti francuske taoce ako se zahtijevi skupine ne ispune.

Otmičar optužuje francuskog predsjednika Francoisa Hollandea, čije oružane snage od 11. siječnja interveniraju u Maliju, da vodi rat protiv islama.

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius ocijenio je snimke "veoma potresnima".

"One svjedoče o bezgraničnoj okrutnosti. Pristupit ćemo nužnim provjerama u ovim okolnostima. Sve državne službe su uključene u oslobađanje naših državljana", rekao je u priopćenju.

Otmičari i taoci su između mjesta Dikwe i Ngale, na krajnjem sjeveroistoku Nigerije, rekao je izvor blizak nigerijskoj sigurnosnoj službi. Područje na kojemu su primijećeni otmičari smatra se područjem utjecaja islamističkih pokreta Boko Haram i Ansaru. Potonji je u nedjelju preuzeo odgovornost za otmicu sedmero stranaca koji su radili za libanonsku građevinsku tvrtku Setraco u nigerijskoj državi Bauchiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 23:05