NA STRANI KOALICIJE

VIDEO: NIKOME NE POLAŽU RAČUNE Ekstremni ruski islamisti u Siriji osnovali vlastiti kalifat

 YouTube

Radikalni islamisti s ruskog Kavkaza, koji ratuju u Siriji na strani antibašarovske koalicije, osnovali su na sjeveru zemlje nezavisni kalifat u kojem vlada šerijat, nikome ne polažu račune i potpuno su autonomni, tvrde ruski mediji pozivajući se na izvore iz ruskih obavještajnih službi. Ratni vođe Abu Kalif i Abu Banat, koje smatraju ideolozima kavkaskog vahabizma, zauzeli su, još u travnju 2013. godine, selo Mašhad Ruhan gdje su odmah uspostavili svoju vlast.

Abu Kalif, odnosno Šamil Ismailov rodio se 1980. u gradu Astrahanu na Kaspijskom jezeru. Studirao je u Kairu gdje se povezao s ekstremnim islamistima te je osnovao i centra za obuku dragovoljaca za borbu u Rusiji i osnivanje Sjvernokavksakog emirata. Ismailova su 2012. godine deportirali iz Egipta, ali se on odmah priključio ustanicima u Siriji.

Abu Banat je Dagestanac Muhamed Abdurahmanov, inače bivši specijalac ruske policije.

Kako tvrde ruski mediji, nedavno je čak došlo do oružanog sukoba «Rusa» i Sirijske oslobodilačke vojske u kojima je poginulo oko 30 ljudi

Ruski mediji tvrda da u Siriji ratuje preko 400 islamista iz Rusije, uglavnom iz Čečenije, dok list Al-Quds Al-Arabi tvrdi da je iz Rusije pristiglo najmanje tisuću boraca s Kavkaza i nazivaju se el Muhadžirin (Emigranti), a većina ih je stacionirana oko grada Alepa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 16:06