NEMA VIŠE OPROSTA

Masovne krađe po trgovinama, vlasnici su u očaju, gube se milijuni: ‘Dosta je! Uvodimo rigorozan novi zakon...‘

U jednoj godini u Britaniji je zabilježeno 339.206 slučajeva krađe u trgovinama

Ilustrativna fotografija

 Purple Marbles/Alamy/Alamy/Profimedia/Purple Marbles/alamy/alamy/profimedia

U pokušaju da se zaustavi eskalirajuća kriza krađa u trgovinama, vlada Ujedinjene Kraljevine spremna je predstaviti prijedlog zakona o kriminalu i pravosuđu koji cilja pooštriti kazne za ponovne prijestupnike. Kradljivci, lopovi, provalnici i obični napadači suočit će se s mogućnošću obavezne kazne zatvora.

U jednoj godini u Britaniji je zabilježeno 339.206 slučajeva krađe u trgovinama, broj koji je nerazmjeran s procjenom udruženja poduzetnika British Retail Consortiuma, koji tvrdi da je bilo osam milijuna incidenata. Taj broj krađa nanio je tvrtkama troškove od gotovo jedne milijarde funti godišnje.

Od svih slučajeva koje je zabilježila policija samo je 14 posto rezultiralo optužbama, a 54 posto istraga ostalo je bez identifikacije osumnjičenih. Novi prijedlog očito želi ukloniti taj manjak u pravosudnom sustavu.

Kao dio te sveobuhvatne akcije, tehnologija prepoznavanja lica trebala bi imati ključnu ulogu u borbi protiv kriminala, kako za policiju, tako i za trgovce. Trenutačno samo londonska Metropolitanska policija i policija južnog Walesa redovito koriste kamere za prepoznavanje lica, ali vlada predviđa da će se ta tehnologija uvesti u cijeloj zemlji.

Trgovci će poduzeti slične mjere, jer nedavno su dobili službeno dopuštenje za korištenje Facewatcha, tehnologije za prepoznavanje lica. Softver čija je točnost prepoznavanja lica 99,85, prema riječima njegovih kreatora, košta samo deset funti dnevno. On se može priključiti na nadzorne kamere u trgovine te je povezan s bazom podataka slika kradljivaca. Softver se već pokazao uspješnim u prepoznavanju serijskih lopova, jer je broj napada na maloprodajne radnike smanjen 20 posto.

Međutim, ta ideja upalila je alarm za aktiviste jer tehnologija prepoznavanja lica prijeti građanskim slobodama. Novi prijedlog zakona odraz je oštrije politike konzervativne vlade prema kriminalu, koja je često nailazila na protivljenje zbog zadiranja u ljudske slobode. Iako je planiranje zakona još u ranoj fazi, Sunday Times iz vladinih izvora saznaje da bi se prijestupnici suočili sa zatvorskom kaznom u slučaju deset do dvadeset krađa. Prema navodima Ministarstva pravosuđa, lopovi sada počine isto kazneno djelo i do 50 puta prije no što im je izrečena kazna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 10:37