POTRESNA SUDBINA

Majka prikovana za krevet bori se s dugom ‘smrtnom kaznom‘ nakon Covida: ‘Želim u Švicarsku, pomozite mi umrijeti‘

Smith-May se više ne može brinuti o svojoj djeci koju apsolutno obožava

Kelly Smith May

 Gofundme/

Majka četvero djece koja se bori s dugim Covidom zbog kojeg je prikovana za krevet, u stalnoj je agoniji i ne može se brinuti za svoju djecu pa sada želi u Švicarskoj okončati svoj život, piše Daily mail.

Kelly Louise Smith-May iz Gloucestershirea pokušava prikupiti 10.000 funti za putovanje u ustanovu za pomoć pri umiranju kako bi okončala svoju patnju.

Stanje te 39-godišnjakinje postupno se pogoršavalo nakon što je dobila covid u prosincu 2021. Njezina obitelj u potpunosti podržava njezin izbor da okonča život, a kažu da ta odluka nije donesena lako.

U objavi na GoFundMe stranici koju je napisala njezina bliska prijateljica, stoji da se Smith-May više ne može brinuti o svojoj djeci koju apsolutno obožava.

Postala je potpuno ovisna o svom suprugu Stuartu koji je mora okretati u krevetu. Svoju bolest Kelly opisuje kao ‘trovanje svake minute u danu‘ i ‘smrtnu kaznu‘.

Njezina obitelj ju želi kamperom odvesti u Francusku, a zatim u Švicarsku, u kliniku Pegasos.

Dugi covid može oboljelima ostaviti uporni kašalj, umor, bolove u mišićima i gubitak mirisa. Neki ljudi te simptome osjećaju mjesecima, ili čak i godinama.

Neki stručnjaci smatraju da je dugi covid na razini sindroma kroničnog umora, poznatog kao mialgički encefalomijelitis (ME) stanja koje se često zanemaruje i naziva tek lijenošću. Obitelj Smith-May smatra da je njezin dugi covid napredovao do tog stanja.

Ne postoji test koji bi mogao dijagnosticirati ME, kao niti lijek. Za sada se liječe simptomi kako bi se ljudima pomoglo da sami upravljaju svojim stanjem.

Blaži slučajevi liječe se kognitivno bihevioralnom terapijom.

Lijekovi mogu pomoći oboljelima za bol i nesanice, a uređaji kao što su invalidska kolica mogu pomoći povećanju mobilnosti takvih pacijenata.

- Ona svaki dan provodi u mraku, bolno je osjetljiva na svjetlo, mirise, buku i kretanje. Više ne može sjediti, stajati ni hodati. Jedva govori. Ima jaku nesanicu i jedva uspije malo odspavati. Zbog bolnih neuroloških simptoma ne može tolerirati glazbu, TV ili interakciju s prijateljima. Ne može se brinuti za svoje četvero djece koju apsolutno obožava svim srcem, stoji na stranici za prikupljanje sredstava za njezin put u Švicarsku.

Dodaje se i da tu odluku nije donijela lako, no 22 mjeseca patnje smatra ‘dovoljnim‘.

- Nema lijeka i svi mogući tretmani nisu uspjeli. Kelly je posjećivala liječnike, bila u ustanovama, iscrpila je sva preporučena sredstva za poboljšanje svog stanja, no rezultata nema. Trpi stalne bolove u cijelom tijelu koje liječnici ne mogu ublažiti i ne ostaje joj drugo nego okončati svoju patnju, dodaje se u objavi koju je napisao obiteljski prijatelj, a u kojoj se moli ljude da pomognu obitelji ispuniti posljednju želju Smith-May.

- Vaša dobrota i velikodušnost dat će Kelly dar slobode od boli uz poštovanje prema njezinoj obitelji koja podržava njezin izbor i želi odati počast ženi kakva ona zapravo jest, dodaje se.

Eutanazija je protuzakonita u Ujedinjenom Kraljevstvu i može se procesuirati kao ubojstvo iz nehata ili ubojstvo s maksimalnom kaznom doživotnog zatvora. Potpomognuto samoubojstvo, tj., pomaganje nekome da si oduzme život, također je prekršaj i kažnjava se zatvorskom kaznom u trajanju do 14 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 20:45