ZAJEDINČKI ODLAZAK

Bivši nizozemski premijer i supruga umrli eutanazijom: ‘Otišao je ruku pod ruku sa svojim osloncem i sidrom‘

Dries van Agt i njegova supruga imali su 93 godine i oboje su već duže vrijeme bili “krhkog zdravlja”

Dries van Agt, bivši premijer Nizozemske

 Robert Vant Hoenderdaal/Alamy/Alamy/Profimedia/Robert Vant Hoenderdaal/alamy/alamy/profimedia

Dries van Agt, demokršćanski premijer Nizozemske od 1977. do 1982. godine i njegova supruga, preminuli su uz pomoć eutanazije, javlja ABC News.

Vijest je u petak objavio The Rights Forum, organizacija za ljudska prava koju je osnovao. Dries van Agt i njegova supruga imali su 93 godine i oboje su već duže vrijeme bili “krhkog zdravlja”.

- Preminuo je ruku pod ruku sa svojom voljenom suprugom, osloncem i sidrom, Eugenie van Agt-Krekelberg, s kojom je bio više od 70 godina i koju je uvijek oslovljavao s “moja djevojka” - objavili su.

image

Dries van Agt, bivši premijer Nizozemske

Olaf Kraak/Afp/Profimedia/Olaf Kraak/afp/profimedia

Par je preminuo u ponedjeljak, a pokop će se održati na privatnoj ceremoniji u gradu Nijmegenu. Dries van Agt je 2019. godine pretrpio izljev krvi u mozak dok je držao govor na komemoraciji za Palestince i nikada se nije u potpunosti oporavio.

Van Agt je s vremenom postao sve progresivniji i naposljetku napustio svoju stranku 2017. godine, zbog ideoloških razlika s pristupom Kršćansko-demokratskog poziva, stranke desnog centra po pitanju Izraela i Palestine.

Nakon posjeta Izraelu 1999. godine, postao je sve glasniji o svojoj podršci palestinskom narodu. Svoje iskustvo s putovanja nazvao je "obraćenjem".

Nizozemski premijer Mark Rutte, koji je Van Agta nazvao svojim "pradjedom na dužnosti", pohvalno je govorio o bivšem političaru.

image

Nizozemski premijer Mark Rutte

Antonio Balic/Cropix

- Svojim jedinstvenim jezikom, svojim jasnim uvjerenjima i upečatljivom prezentacijom, Dries van Agt dao je boju i suštinu nizozemskoj politici u vrijeme polarizacije i stranačke obnove - izjavio je Rutte.

Njegovu odgovornost i karakter također su pohvalili kralj Willem-Alexander, kraljica Máxima i princeza Beatrix iz nizozemske kraljevske obitelji.

- Preuzeo je administrativnu odgovornost u turbulentnom vremenu i uspio je nadahnuti mnoge svojom upečatljivom osobnošću i živopisnim stilom - rekli su u zajedničkoj izjavi.

Van Agt je bio poznat po svojim arhaičnim referencama i grandioznom jeziku, kao i po svojoj strasti prema biciklizmu. Tijekom 2009. godine osnovao je The Rights Forum, koji se zalaže za "pravednu i održivu nizozemsku i europsku politiku po pitanju Palestine i Izraela".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 21:08