BIVŠI TWITTER

Dopustili širenje neistina i Hamasove propagande? EU pokrenula istragu protiv Muskove platforme X

X je objavio kako je uklonio stotine računa povezanih s Hamasom i tisuće postova povezanih s napadom militantne skupine na Izrael

Elon Musk

 Alain Jocard/Afp

Vlasti Europske unije pokrenule su istragu o platformi X, nekadašnjem Twitteru, u vlasništvu poduzetnika Elona Muska. Svrha je istrage procijeniti pridržava li se X nedavno donesenog Zakona EU o digitalnim uslugama (DSA). Ova se istraga vrti oko zabrinutosti da je X dopustio širenje nezakonitog sadržaja i dezinformacija povezanih s Hamasovim djelovanjem u Izraelu.

EU je također upozorila TikTok i Metu, pod čijom su kapom Facebook, Instagram i WhatsApp, da ne čine dovoljno u borbi protiv dezinformacija.

Europska komisija službeno je zatražila podatke od X-a, što predstavlja početni korak u pokretanju opsežne istrage. Ta bi istraga potencijalno mogla rezultirati izricanjem kazni tvrtkama koje imaju te društvene medije u iznosu od šest posto njihovih globalnih prihoda. Ovaj potez označava prvu upotrebu tog regulatornog mehanizma od strane izvršne vlasti Europske unije.

Dužnosnici EU pomno ispituju politike i prakse X-a kako bi utvrdili njihovu usklađenost s DSA-om, koji služi kao vodeći okvir EU za rješavanje problema terorističkog, nezakonitog i neistinitog sadržaja na platformama društvenih medija. Istraga također ispituje kako tvrtka upravlja pritužbama korisnika i njezine napore da identificira i ublaži značajne rizike, uključujući širenje ilegalnog sadržaja i dezinformacija.

Povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton naglasio je da je Zakon o digitalnim uslugama osmišljen kako bi zaštitio slobodu izražavanja i demokratske vrijednosti, čak i u vrijeme krize.

image

Thierry Breton

Kenzo Tribouillard/Afp

Društvena mreža Elona Muska borila se s porastom fotografija, videa i dezinformacija koje su služile za terorističke propagande. Platforma je postala žarišna točka za napore EU u borbi protiv takvog sadržaja nakon opsežnih javnih kritika kako je, nakon Muskove akvizicije tvrtke, smanjila svoju radnu snagu za moderiranje sadržaja i svoje operacije u borbi protiv dezinformacija i ilegalnog sadržaja.

Breton je također posljednjih dana poslao pisma Marku Zuckerbergu iz Mete, matične kompanije Facebooka i Instagrama, te izvršnom direktoru TikToka, Shou Zi Chewu. Glasnogovornik Mete za BBC je rekao da "tvrtka radi 24 sata na dan kako bi platforme bile sigurne".

Izvršna direktorica X-a, Linda Yaccarino, odgovorila je na zabrinutost koju je Breton iznio u javnom pismu, uvjeravajući da tvrtka "aktivno radi na rješavanju operativnih izazova koje postavlja ovaj sukob koji se brzo razvija". "Na X-u nema mjesta za terorističke organizacije ili nasilne ekstremističke skupine i mi nastavljamo uklanjati takve račune u stvarnom vremenu", napisala je Yaccarino. X je objavio da je uklonio stotine računa povezanih s Hamasom i tisuće postova povezanih s napadom militantne skupine na Izrael.

X ima rok do 18. listopada za pružanje pojedinosti o tome kako se njegov protokol za moderiranje sadržaja tijekom kriznih situacija aktivira i funkcionira, posebno u odnosu na širenje internetske terorističke propagande i nasilnog sadržaja, a do 31. listopada za ostala pitanja. Komisija će nakon tog datuma donijeti odluku hoće li pokrenuti službeni postupak protiv platforme X.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 00:46