NEMORALNA PONUDA

Elon Musk ponudio je Wikipediji milijardu dolara i ima samo jedan uvjet: ‘Hoću da ovako promijenite ime...‘

Muskov prijedlog nastavak je kritika koje je milijarder uputio Wikipediji jer stranica, po njegovom mišljenju, traži previše novca

Elon Musk

 /Tom Nicholson/shutterstock

Direktor Tesle i vlasnik društvene mreže X, ranije poznate kao Twitter, objavio je kako je spreman online enciklopediji dati donaciju od čak milijardu dolara ako ta stranica promijeni ime iz Wikipedija i Dickpedija.

‘Dat ću im milijardu dolara ako promijene ime u Dickpedija‘, napisao je Musk aludirajući na muški spolni organ. ‘Molim vas, dodajte to (emoji krave i izmeta) na moju wiki stranicu. U interesu točnosti‘, napisao je kontroverzni milijarder.

Novinar Ed Krassenstein kasnije se javio i ohrabrio Wikipediju da doista napravi zatraženu promjenu.

‘Učinite to! Možete uvijek vratiti staro ime kad pokupite novac‘, predložio je Krassenstein.

‘Ali to će morati biti barem na godinu dana. Mislim, pa nisam glup‘, odgovorio je Musk.

Muskov prijedlog nastavak je kritika koje je milijarder uputio Wikipediji jer stranica, po njegovom mišljenju, traži previše novca.

‘Taj novac zasigurno nije potreban kako bi se vodila Wikipedija. Pa doslovno je čitavu možete kopirati na svoj telefon. Čemu onda služi taj novac? Znatiželjni umovi žele znati‘, napisao je Musk.

No na odgovor nije morao dugo čekati.

Community Notes, odnosno ‘obavijesti zajednice‘ Wikipedije navode kako organizacija barata s ‘više od 25 milijarde pregleda stranica mjesečno‘ i ima ‘više od 44 milijuna unosa mjesečno, što iziskuje značajna financijska sredstva‘. Također se navodi kako Zaklada Wikimedia zapošljava vanjske financijske revizore čija su izvješća dostupna javnosti.

Ovo nije prva svađa Elona Muska i Wikipedije. U svibnju je suosnivač Wikipedije Jimmy Wales kritizirao Muska zbog svoje odluke za ograniči određeni sadržaj na platformi X uoči predsjedničkih izbora u Turskoj, prema pisanju Business Insidera. Tad je također rečeno da se je društvena mreža počela češće udovoljavati vladinim zahtjevima za cenzurom i nadzorom otkako je vodi Elon Musk.

2018. je Musk objavio na Twitteru da želi stvoriti web stranicu imena Pravda na kojoj će javnost moći ocjenjivati istinitost i kredibilnost novinara, urednika i njihovih objava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 08:03