‘PAŽLJIVO PRATIMO‘

Američki šef diplomacije o Putinovoj odluci da povuče Rusiju iz nuklearnog sporazuma: ‘Duboko nesretno...‘

Putin je rekao da Rusija suspendira članstvo u sporazumu Novi START, posljednji veliki pakt Moskve i Washingtona o kontroli naoružanja

Antony Blinken

 Michael Varaklas/Afp

Odluka Rusije da suspendira članstvo u sporazumu o kontroli nuklearnog naoružanja je neodgovorna i SAD će pozorno pratiti što Moskva radi, izjavio je u utorak američki državni tajnik Antony Blinken.

"Objava Rusije da suspendira svoje članstvo je duboko nesretna i neodgovorna", rekao je Blinken novinarima u Ateni. "Pažljivo ćemo pratiti što Rusija konkretno čini. Naravno da ćemo se pobrinuti da u svakome slučaju budemo spremni štititi sigurnost naše zemlje i sigurnost naših saveznika", dodao je.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u utorak uputio nuklearno upozorenje zapadu zbog Ukrajine, suspendiravši bilateralni nuklearni sporazum, objavivši da su novi strateški sustavi stavljeni u borbenu pripravnost i najavivši da će Moskva nastaviti s nuklearnim pokusima.

Putin je rekao da Rusija suspendira članstvo u sporazumu Novi START, posljednji veliki pakt Moskve i Washingtona o kontroli naoružanja kojim se ograničava broj nuklearnih glava u arsenalima dviju najvećih nuklearnih sila. Sporazum ističe 2026.

Blinken je ostavio otvorena vrata za pregovore u bilo koje vrijeme. "Ostajemo spremni za razgovore s Rusijom o ograničenju strateškog naoružanja, neovisno o svemu drugome što se događa, bilo u svijetu ili u našim odnosima", rekao je. "Svijet očekuje od najvećih nuklearnih sila da se ponašaju odgovorno".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:38