VAŽAN SASTANAK

Biden nahvalio novu europsku supersilu: ‘Mi trebamo vas koliko i vi trebate SAD!‘

Biden se sastao i s čelnicima zemalja na istočnom krilu NATO-a kako bi i njima potvrdio daljnju američku podršku

Joe Biden

 Mandel Ngan/Afp

"SAD treba Poljsku koliko i Poljska treba SAD", izjavio je u utorak u Varšavi američki predsjednik Joe Biden, prenio je poljski dnevni list Gazeta Wyborcza na mrežnim stranicama.

Vrativši se tako u utvrđeni program prekinut zbog nenajavljenog, tajnog posjeta Kijevu u ponedjeljak. U Poljsku je tako došao dvaput, prvo kad je presjedao u vlak, potajice, a zatim službeno, u ponedjeljak kasno navečer, oko 23 sata. Program američkog predsjednika počeo je poslijepodne, hotel je napustio u 13 sati: ima 80 godina i trebao se oporaviti od dugog, zahtjevnog putovanja.

Za kasno je popodne bio predviđen govor najavljen kao obilježavanje godine dana ruske agresije, u određenoj mjeri i odgovor ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu koji je također u utorak govorio o Ukrajini. Prema najavama, kanio je potvrditi nastavak američke podrške Ukrajini. "Predsjednik Biden će jasno dati do znanja da će Sjedinjene Države nastaviti biti uz Ukrajinu, kao što ste ga već čuli da govori mnogo puta, koliko god to bude potrebno", rekao je John Kirby, glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost. Američka pomoć je presudna za ukrajinsku obranu jer zemlje EU nemaju dovoljno oružja za kontriranje ruskim arsenalima.

Visoka razina odnosa

Službeni program počeo je razgovorom s poljskim Andrzejem Dudom tijekom kojeg je Joe Biden zahvalio Poljskoj i poljskom narodu na pomoći bez presedana koju su pružili Ukrajini i na suradnji kad je riječ o zajedničkoj sigurnosti. Poljska je prihvatila najveći dio prvog izbjegličkog vala iz Ukrajine i odmah stavila na raspolaganje SAD-u i ostalim saveznicima infrastrukturu za prebacivanje vojne i ine pomoći Ukrajini: NATO ne pomaže Ukrajini jer bi se to smatralo uključivanjem u sukob, ali pomažu članice Saveza. Poznavajući stav Moskve prema Varšavi, više je nego jasno da su bijesni jer ne smiju vojno djelovati prema tim logističkim pravcima. Rusija zasad smatra da bi rat s NATO bio poguban što su potvrdili vojni neuspjesi u Ukrajini.

Mediji u Varšavi podsjećaju da su zemlju posjetili svi američki predsjednici od Billa Clintona što pokazuje visoku razinu odnosa dviju država, a dobilo je potvrdu i u Bidenovim riječima. On je i prvi američki predsjednik koji je Poljsku posjetio dva puta u manje od godine dana. Potvrda je to važnosti položaja Varšave u novom geopolitičkom okruženju jer predstavlja mostobran prema baltičkim zemljama u slučaju bilo kakve ruske vojne avanture. Zbog toga je i važno da Finska i Švedska što prije uđu u NATO.

Razgovori od dva sata

Razgovori dvojice predsjednika trajali su dulje od dva sata. Marcin Przydacz, savjetnik poljskog predsjednika za vanjsku politiku, najavio je da će se razgovarati o sigurnosti Poljske i povećanju resursa NATO-a na njenom teritoriju. Poljski premijer Mateusz Morawiecki je također bio najavio da će s Bidenom razgovarati o mogućem povećanju broja američkih vojnika u Poljskoj koji bi ostali dulje vrijeme. Biden je prošlog lipnja rekao da će SAD uspostaviti novo trajno vojno sjedište u Poljskoj kao odgovor na ruske prijetnje.

Biden se sastao i s čelnicima zemalja na istočnom krilu NATO-a kako bi i njima potvrdio daljnju američku podršku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 13:35