NOVI ‘BRIEFING‘

‘Znam čiji su članovi među moliteljima na Trgu! To im je dio kampanje i jako je opasno...‘

To nije vjerski, nego politički pokret koji je iznimno dobro organiziran, kaže Arijana Lekić-Fridrih, voditeljica kontraprosvjeda tijekom molitve

Zvonimir Dobrović i Arijana Lekić-Fridrih u ‘Briefingu‘

 Screenshot

"Feminizam je danas često mistificiran, a svodi se na težnju za jednakošću. Mjeri se brojem vrata koja si otvorio drugim ženama. Borimo se za jednakost, a ne za prevlast kao što neki tumače", rekla je u "Briefingu" feministica, aktivistica i multimedijalna umjetnica Arijana Lekić-Fridrih, koju je šira javnost upoznala kao voditeljicu performansa "Tiha misa", koji se svake prve subote u mjesecu održava na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, nasuprot moliteljima krunice.

"Smatram se feministom. To je zajednička borba. Čim je jedna skupina ljudi neslobodna, pitanje je vremena kad će se nesloboda prenijeti i na druge. Nažalost, u Hrvatskoj su pozicije moći i dalje dodijeljene muškarcima", naglasio je Zvonimir Dobrović, predsjednik udruge Domino koja je prije nekoliko dana u Zagrebu organizirala međunarodnu konferenciju "Ženske politike - Budućnost feminističke borbe".

"Zbog 30 godina popuštanja Crkvi u obrazovnom sustavu nema građanskog odgoja, spolnog odgoja ni ikakvih informacija o seksualnosti. Odgajaju se konzervativnije generacije nego što bismo možda očekivali danas. Imamo i fakultetski obrazovane ljude koje ne znaju ni osnovne stvari o rodu i rodno uvjetovanom nasilju", napominje Dobrović.

"Žensko pitanje je klasno pitanje. Mnoge žene nisu ekonomski samostalne i nemaju primanja koja bi im omogućila da napuste zlostavljača. Po broju femicida treći smo u Europi. Ispred nas su Malta i Portugal", kaže Lekić-Fridrih i otkriva da je ove godine u Hrvatskoj ubijeno sedam žena, a lani ih je bilo 13. Dobrović dodaje da patrijarhalno društvo, utemeljeno na suštinskoj nejednakosti, odgaja ljude tako da se djevojčice već odmalena osjećaju manje vrijedne od dječaka. Najnesigurnija mjesta za žene su, tvrdi on, njihovi domovi i sustav koji zakazuje u pružanju podrške žrtvama. Podržava najavu iz Vlade da će femicid postati posebno kazneno djelo, no važno je, smatra, zakone i provoditi da ne bi ostali samo slovo na papiru.

"Apeliramo na žene da prijavljuju nasilje, ali im ne možemo ništa obećati. Pitanje je političke volje da se takve stvari riješe. Femicid mora biti posebno kazneno djelo. Dosad smo slali poruku da je ubiti ženu nešto apsolutno normalno s obzirom na iznimno niske kazne koje su otprilike jednake kao za krađu. Sve žene koje su ove godine ubijene redovito su prijavljivale nasilje, ali se nasilnik uvijek vraćao kući", ističe Lekić-Fridrih, čija "Tiha misa" traje već punih godinu dana i nastavit će s njom toliko dugo dok molitelji iz inicijative Vitezovi bezgrešnog srca Marijina budu javno molili za ukidanje pobačaja, prestanak spolnih odnosa prije braka, čednost u odijevanju...

"To nije vjerski, nego politički pokret koji je iznimno dobro organiziran i financiran, a cilj mu je podrivanje ženskih prava. Mole se u 14 gradova u Hrvatskoj. To je poljski scenarij. Mislim da će to prestati nakon izbora iduće godine. Vjerovala sam da će postojati politička volja da se ova situacija komentira, no nismo još čuli mišljenja političara koji se bore za naše glasove. U navodno sekularnoj državi nitko ne želi dirati u nečiju navodnu molitvu. Javno agitiraju i lobiraju da se ženama uzima pravo na izbor i da muškarac bude glava obitelji. Takve inicijative treba raskrinkati. I nama se može dogoditi ono što se dogodilo u Poljskoj jer nisu ni Poljaci bili spremni na to da se žene ubijaju tijekom ilegalnih pobačaja. Najekstremniji mi je nedavni slučaj mlade Poljakinje Dorote kojoj je dijete umrlo dok je rađala, ali ga liječnik zakonski nije smio odstraniti iz njezinog tijela pa je i ona umrla", govori Lekić-Fridrih.

"Njihovo licemjerje najviše se ogleda u tome što ni u jednom trenutku nisu molili ni za jednu žrtvu nasilja, ni za jednu ubijenu ženu, nego na žene bacaju krivnju tražeći da se one čednije oblače da bi muškarci mogli kontrolirati svoje hormone. A žene ubijaju njihovi partneri koji očito nisu znali kontrolirati svoje hormone i emocije", ističe Dobrović.

"Prošlu subotu sam na Trgu jasno čula svećenika koji je predvodio molitvu kako kaže: ‘Molimo se Djevici Mariji da zauzda naše nagone kad se žene ne odijevaju čedno‘. Pitam se kako bi hrvatsko društvo reagiralo da to ne rade pod krinkom katoličke vjere, nego da muslimani zauzmu glavni trg i mole", zaključuje Arijana Lekić-Fridrih.

"Među moliteljima na Trgu su članovi Domovinskog pokreta. I sasvim je jasno da je to dio predizborne kampanje. Njihov izborni program je sumiran u ciljevima te navodne molitve, a to je pitanje glavarstva koje opravdava nasilje kao i negiranje prava žene na izbor", tvrdi Lekić-Fridrih.

Otkriva da su na konferenciju bili pozvani predstavnici svih većih političkih stranaka kako bi dali odgovor na pitanje kako će tretirati prava žena prilikom sklapanja postizbornih koalicija. Domovinski pokret ih je, kaže, odbio, a Most nije imao koga poslati osim Marije Selak Raspudić, koja je bila na putu. Došle su predstavnice SDP-a, Možemo i u ime HDZ-a Margareta Mađerić, koja nije dala garanciju da se neće pregovarati o temi prava žena na pobačaj.

"Domovinskom pokretu je to pregovaračka pozicija, nešto što će staviti na stol ako će doći do poslijeizborne koalicije. Oni su to sami rekli. To je jako opasno. Borit ćemo se da se to ne dogodi", zaključuje Arijana Lekić-Fridrih.

Pogledajte čitav Briefing:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 10:58