UMJETNOST ILI SKRNAVLJENJE?

Zbog nje je porečki biskup proveo duhovnu obnovu, a na vrata joj je pokucala i policija: ‘Nisam baš tako opasna‘

U Maloj galeriji Pučkog otvorenog učilišta u Poreču umjetnica Ivori Sošić izložila je desetak fotografija na kojima su nage osobe s transparentima, snimljene u nekoliko kapelica

Fotografija s izložbe 16.1. autorice Ivori Šošić

 Ivori Šošić/

Izložba fotografija Ivori Sošić na lanjskom festivalu Ekolo nagrađena je prvom nagradom, ali je zbog nje u isto vrijeme biskup proveo duhovno čišćenje zbog ‘skrnavljenja crkvi‘ u Kaštelir-Labincima i na vrata joj je pokucala policija.

27-godišnja umjetnica ispričala nam je da su tema izložbe bila ženska reproduktivna prava, a modele je snimala u otvorenim i napuštenim kapelicama oko Poreča.

U Maloj galeriji Pučkog otvorenog učilišta u Poreču Sošić je izložila desetak fotografija na kojima su nage osobe s transparentima na kojima piše: ‘Žalim zbog svog pobačaja‘, ‘Ljudska prava kreću kada ljudski život započne‘, ‘Prije nego što iz krila majčina izađe, ja te posvetih‘.

image

Fotografija s izložbe 16.1. autorice Ivori Šošić

Ivori Šošić/

Izložba je naziv dobila prema članku 16.1. Konvencije o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena u kojem stoji da je žena jedini vlasnik svojeg tijela.

Ivori kaže da je izložba o svemu što ju ljuti i htjela bi promijeniti.

- To je bio moj odgovor na aktivizam molitelja koji skandiraju ispred bolnica s grotesknim slikama mrtvih fetusa. Oni provaljuju u javne prostore, odnosno njihova se ideologija nameće u hrvatskim javnim prostorima, kako kroz vjeronauk ili križeve po školama pa do toga da kad idem zubaru, moram gledati kako netko prosvjeduje protiv mojih prava koja su mi zakonom omogućena - kaže Sošić, koju su dva mjeseca nakon izložbe priveli pod optužbom za tešku krađu. Naime, istovremeno s njenim snimanjem u susjedstvu se zbilja dogodila krađa u crkvi.

image

Fotografija s izložbe 16.1. autorice Ivori Šošić

Ivori Sošić/

"Nakon nekog vremena to je odbačeno jer su shvatili da nismo ulazili u crkve kako bismo nešto ukrali nego zbog umjetnosti. No, nakon toga sam dobila i poziv na Prekršajni sud zbog vrijeđanja i omalovažavanja osjećaja katoličkih građana. Pitala sam nekoliko puta da mi objasne o čemu se radi, ali još čekam odgovore. Jasno mi je da je ilegalno biti gol u javnosti, ali nikog nije bilo u kapelicama. One su sveto mjesto isto kao što je sveto mjesto i bolnica, a oni tamo upadaju sa svojim ideologijama."

Porečko-pulski biskup Ivan Štironja sve je shvatio jako ozbiljno te koncem prosinca posjetio dvije župe u Kaštelir-Labincima.

- Mi smo se danas okupili da stanemo pred istinu oskvrnuća crkve Presvetoga Trojstva koja je na ulazu u ovo mjesto... Sama činjenica da je nekoliko osoba po noći ušlo u crkvu te su se nagi slikali s određenim transparentima ispred oltara, potom priredili javni ‘performans‘ u Poreču i tako se otkrili i javnosti pokazali, ukazuje da je to učinjeno svjesno i namjerno. I ne na jednom mjestu, nego su slično ponovili na još tri mjesta: u jednoj kapelici na ulazu u mjesto (Kranjčići), na mjesnom groblju i ispred križa župne crkve u Kašteliru. Ovo su teška zlodjela počinjena na sablazan vjernika - rekao je tada biskup i spomenute događaje stavio pod svjetlo kanonskog prava, a sve je prenijela Porečko-pulska biskupija na svojim internetskim stranicama.

- To su zli čini koji su u suprotnosti sa svetošću mjesta pa ondje nije dopušteno vršiti bogoštovne čine dok se pokorničkim obredom ne pruži naknada za počinjenu nepravdu, kako to nalaže ‘Biskupski ceremonijal‘ u svom XX. poglavlju ‘O javnoj zadovoljštini kad se crkvi nanese teška povreda‘ - objasnio je biskup te prisutne vjernike pozvao na molitvu i praštanje.

image

Fotografija s izložbe 16.1. autorice Ivori Šošić

Ivori Šošić/

Sošić, inače dobitnica Rektorove nagrade te pokretačica i voditeljica Kino kluba Poreč, mjesta edukacije i druženja mladih, kaže da cijelu situaciju vidi kao ogromnu cenzuru i napad na umjetničku slobodu izražavanja.

Svjesna je da je njezin čin bio provokativan, ali joj je namjera i bila da se o toj temi priča.

"Neshvatljivo mi je da sam ušla negdje, a da su onda nakon toga trebali napraviti egzorcizam. Nisam baš tako opasna", kaže nam Sošić i dodaje da je ona u temi nebitna, ali da je bitno razgovarati o tome zašto određene skupine imaju pravo maltretirati druge građane, a nakon umjetničkog izražavanja se nekoga ovako zastrašuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 22:56