RADILA JOŠ OD 1969.

Zatvorena tvornica rajčica u Umagu, na njenom mjestu gradit će se poslovno-stambena zgrada i manji hotel

Ako ćemo zatvarati tvornice da bismo otvarali hotele, crno nam se piše, ne samo državi, već i Podravki, rekao je Marin Lerotić

Berba rajčica u Umagu (arhivska fotografija)

 Goran Sebelic/CROPIX

Ovih dana prestala je s radom tvornica za preradu rajčica u Umagu koja je radila od 1969. godine, a o tome se oglasio nezavisni istarski saborski zastupnik Marin Lerotić, koji tvrdi da je tvornica zauvijek završila sa svojim poslovanjem u Umagu.

- Ove godine prerađeno je oko 1100 tona koncentrata. Bitno je naglasiti da je i ove godine kvaliteta istarske rajčice bila izvrsna, o čemu dovoljno govori činjenica da je bilo potrebno duplo više podravskih rajčica da bi se dobio koncentrat. Istri i Hrvatskoj treba diverzifikacija, trebaju nam industrija, turizam, ICT tehnologije, ali od jednake važnosti nam je i poljoprivreda. Upravo je iz tog razloga tužno da Podravka, čiji udio u vlasništvu s 25% čini država, zatvara tvornicu u Umagu gdje se prerađivao izvrstan poljoprivredni proizvod u vidu rajčica.

U budućnosti, na tom mjestu sad već bivše tvornice, prema izjavama gradonačelnika Umaga, Vilija Bassanesea, bit će poslovno-stambena zgrada i manji hotel. Ako ćemo zatvarati tvornice da bismo otvarali hotele, crno nam se piše, ne samo državi, već i Podravki.

image

Marin Lerotić

Damjan Tadic/CROPIX

U nadolazećim tjednima u Hrvatskom saboru održat će se i tematska sjednica koju sam zatražio kako bismo razgovarali o budućnosti proizvodnje rajčica u Istri, ali i o drugim poljoprivrednim proizvodima te najavljenoj otkupnoj stanici koja bi se trebala izgraditi u Umagu, a od koje, osim najave, u ovom trenutku nema ništa - priopćio je Lerotić.

S druge strane, još u lipnju ove godine, predsjednica Uprave Podravke d.d., Martina Dalić, posjetila je Umag i gradonačelnika Vilija Bassanesea. Tijekom radnog sastanka glavna tema bila je upravo nastavak primarne obrade istarskih rajčica u tom gradu.

Tad je najavljeno da je Podravka, nakon kupnje parcele u gospodarskoj zoni Ungarija, pokrenula realizaciju njihovog dugoročnog plana, izgradnje otkupne stanice kao primarne obrade u procesu proizvodnje rajčica. Istaknuto je kako je cilj da se primarni otkup i obrada istarskih rajčica u lancu proizvodnje nastavi u Umagu na novoj lokaciji, u Ungariji. Plan realizacije izgradnje nove otkupne stanice u Ungariji je 2024. godina, kad se očekuje i znatan porast otkupa rajčica istarskih proizvođača, a ista tako ostat će najrašireniji poljoprivredni proizvod s ujednačenim i osiguranim otkupom u Istri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 19:41