LEROTIĆEVO PISMO

Bivši IDS-ovac prozvao Filipovića zbog neisplate plaća radnicima Uljanika, ministar obećao: ‘Isplata idući tjedan‘

Ministar Filipović i Vlada RH moraju napokon poslati poruku da stoje iza pulske brodogradnje - kaže Lerotić
 Dusko Marusic/Cropix

Povodom informacija o blokadi ULJANIK Brodogradnje 1856 d.o.o. te neisplati plaća radnicima za mjesec travanj 2023. godine. donedavni IDS-ov, a sada nezavisni saborski zastupnik Marin Lerotić poslao je pismo u kojemu ministra gospodarstva Davora Filipovića i Vladu pita za sudbinu Uljanika.

- Država kao većinski vlasnik navedenog trgovačkog društva dužna je osigurati likvidnost poduzeća i ne dovoditi u pitanje egzistenciju preko 300 radnika i njihovih obitelji koji danas rade u ULJANIK Brodogradnji 1856 d.o.o. Svjestan činjenice kako je država dala suglasnost za produljenjem i podebljanjem državnih jamstava za kredit te dotaciju u vrijednosti 900 tisuća eura, jasno je kako nedavna blokada dokazuje da država ne radi dovoljno - kaže zastupnik Lerotić te pripominje kako upravo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja na svojim mrežnim stranicama govori da brodogradnja osigurava ekonomsku i socijalnu stabilnost, kao i zaposlenost u hrvatskom priobalju kroz cijelu godinu i kako je brodogradnja iznimno značajna djelatnost za Republiku Hrvatsku.

Ministar gospodarstva Filipović trenutno je, kako nam je rečeno, na službenom putu i za sada nema namjeru odgovarati na Lerotićevu prozivku, no poručuje da će radnicima Uljanika početkom idućeg tjedna biti isplaćena plaća.

Dojučerašnji IDS-ovac u svome je pismu ministru i Vladi istaknuo da mu nije jasna politika Vlade Andreja Plenkovića koja nečinjenem dovodi do blokade brodogradilišta i neisplate plaća.

- Važno je znati kako je upravo brodogradnja dio pulskog identiteta te očekujem da ministar gospodarstva i održivog razvoja učini sve što je u njegovoj moći kako bi se osigurala dugoročna likvidnost i poslovanje ULJANIK Brodogradnje 1856 d.o.o. i kako se ne bi dovodilo u pitanje preko 300 ljudskih sudbina. Također, ministar Filipović i Vlada RH moraju napokon poslati poruku da stoje iza pulske brodogradnje - kaže Lerotić i podsjeća da je Vlada svojevremeno stala iza Podravke, iako državni udio u vlasništvu Podravke iznosi 25 % i krenula u spašavanje Agrokora, koji je bio privatna firma.

- Radnici Uljanika očekuju konkretne korake i poteze ministra Filipovića i jasnu poruku Vlade, koji će osigurati dugoročnu likvidnost i isplatu plaća, kao i dovršetak izgradnje već započetih brodova. Upit sam danas poslao i samome ministru te očekujem njegovu reakciju za dobrobit pulske brodogradnje - zaključio je zastupnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 02:14