BESANE NOĆI

Vratili se mora da obrane Podravinu od poplava: ‘Ne spavamo danima, vojska je trebala stići prije‘

Prednju stranu kuće okružuje dvjestotinjak vreća s pijeskom, svinje su odvezli, škrinja i tehnika su na katu kuće

Izvanredno stanje u Podravini uzrokovano izlijevanjem Drave

 /Cropix

Podravci se trenutno suočavaju s ozbiljnim strahom od rasta vodostaja rijeke Drave, više nego ikada prije. Iako su ranije iskusili poplave, trenutačna situacija je bez presedana. U noći s ponedjeljka na utorak, vodostaj je naglo porastao na 616 cm, približavajući se rekordnom metru više u usporedbi s prethodnom najvišom razinom.

U ponedjeljak, kad je Drava prelila jezero Šodericu i nastavila s nezaustavljivim rastom, očekivala se teška noć, a ta očekivanja su se obistinila. Šoderica je dodatno narasla za još jedan metar te više nije mogla zadržavati silovitu snagu rastuće Drave.

Postoji stvarna opasnost da bi se voda mogla preliti u kanal Gliboki jarek i nastaviti širiti poplave duž svog puta. Prva lokacija koja je direktno pogođena tim rastom vodostaja je mjesto Torčec, gdje su stanovnici već proveli nekoliko besanih noći. "Samo smo čekali, jer svjesni smo kapaciteta Šoderice", rekli su mještani.

image


Potopljene kamp-kućice na jezeru Šoderica

Željko Hajdinjak/Cropix

Dva dana bez struje

Unatoč potpunoj iscrpljenosti, u utorak ujutro ubrzali su punjenje vreća pijeskom, a pomoć su im pružili i susjedi iz okolnih mjesta. Tako izgleda trenutačna situacija u Podravini ovih dana: kada jedno selo ima sreću da ga voda zaobiđe, odmah pruža podršku susjedima u nevolji.

U takvim trenucima vijest da je vodostaj rijeke Drave u stagnaciji dočekuje se s oprezom, a kako je istaknuo načelnik Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić, očekuje se da će "vodostaj lagano padati". Ljubić je u Torčec došao sa županom Korenom, čiji je zamjenik.

- Tok je u ovom trenutku stabilan, nasip u Gabajevoj Gredi je saniran, sve općine obilaze dežurstva i pod paskom su službi za slučaj potrebe. To su Legrad, Drnje, Đelekovac, Peteranec, Hlebine, Novo Virje, Podravske Sesvete, Ferdinandovac, Molve i Gola - rekao je za Jutarnji Ratimir Ljubić. - Samo da se Šoderica više ne diže - dobacio je župan Koren.

Vojnici, njih 150, koji su sinoć stigli u pomoć, za našeg su se boravka odmarali jer su do pet ujutro bili na nogama, zadaća im je biti spremni za odlazak na najkritičnija područja. Vatrogasci su uvijek i svuda na dispoziciji, u Torčecu je bio i županijski vatrogasni zapovjednik Zvonimir Habijan.

- Ukupno će se tu okupiti 200-tinjak vatrogasaca, osim naših, doći će i iz Krapinsko-zagorske i Varaždinske županije. Prioritet je braniti ovaj dio, jer kada dođe vodeni val iz Šoderice, a sigurno će doći, čekamo ga dva dana, treba ga zaustaviti - kaže.

image


Drava je prodrla na Šodericu te uništila i šetnicu

Željko Hajdinjak/Cropix

Pune se vreće s pijeskom, rade se zečji nasipi, stroj puni vreće s pijeskom. Petra, Filip, Kristina i Anđelko, svi na početku dvadesetih ili mlađi, vrijedno pune vreće s pijeskom, neki su se vratili s mora kako bi spašavali kuće od siline Drave. Brankica Vaganić trudi se ne paničiti, samu sebe bodri, kaže, da neće doći do najgorega. Gliboki Jarek iza obiteljske je kuće, nije bio povezan sa Šodericom, ali voda si je "sama napravila put", kaže Brankica. Za sve okrivljuje čovjekovo zadiranje u prirodu.

Prednju stranu kuće okružuje dvjestotinjak vreća s pijeskom, svinje su odvezli, škrinja i tehnika su na katu kuće. Suprug Ivan smatra da je vojska trebala stići prije. - Ne možemo više, nismo mladi - kaže.

Uz jezero Šoderica koje je naglo naraslo, razina vode preko noći se digla za metar, prvi red vikendica i kuća je potopljen. Osim vikendaša, stotinjak ljudi ondje i živi. Dva dana nemaju struje.

Nestala cesta

Nestalo je 30 metara ceste, Dom željezničara je prepolovljen, voda je nadirala iz kukuruza, industrijski kolosijek pruge je uništen. Franjo Dolenec iz Koprivnice preko ljeta tu živi. Unutra ima, ili je imao, više ne zna, sve potrebno za ugodno domaćinstvo.

- Pokupio sam samo dokumente i nužne stvari - kaže sa suzama u očima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 22:26