OD IZVORA DO MORA

Virovitica akcijom čišćenja nastavlja borbu protiv odlaganja ambalažnog otpada u prirodi

Želimo poslati poruku da odgovornim ponašanjem čuvamo okoliš i da je važno djecu od malena učiti pravilnom gospodarenju otpadom, kaže gradonačelnik Ivica Kirin

Od izvora do mora - Virovitica

 Privatna Arhiva/

Virovitica je u subotu organizirala akciju čišćenja u sklopu velikog ekološkog projekta Od izvora do mora kako bi počistili ambalažni otpad nemarno bačen u prirodu. Ekipa sastavljena od 45 volontera udružila je svoje snage kako bi prirodu oko svoga grada pretvorila u ugodne i lijepe zelene zone za odmor i rekreaciju.

Nesavjesno bacanje ambalažnog otpada problem je protiv kojeg se u tom gradu na sjeveroistoku Hrvatske sustavno bore. Ivica Kirin, gradonačelnik Virovitice, kaže kako je prije dvadesetak godina na području grada i prigradskih naselja bilo više od 250 divljih odlagališta. Situacija se s godinama popravila pa se s njima danas suočavaju na svega nekoliko manjih lokacija, a u fokusu ove akcije bio je ambalažni otpad.

image

Od izvora do mora - Virovitica

Privatna Arhiva/

“Poruka koju želimo poslati je da odgovornim ponašanjem čuvamo okoliš i da je važno djecu od malena učiti pravilnom gospodarenju otpadom. Na nekoliko lokacija na kojima neodgovorni pojedinci i dalje odbacuju otpad ćemo nastojati riješiti postavljanjem kamera”, najavljuje gradonačelnik Ivica Kirin koji se ujedno svim volonterima zahvalio što su se pridružili akciji čišćenja.

“I dalje mi nije jasno kako je nekome jednostavnije ovako u prirodu baciti otpad kada imamo tvrtku Flora VTC koja odvozi otpad, a i sami ga uvijek možemo odvesti na odlagalište i reciklažno dvorište”, dodaje.

Ove je godine čak 30 hrvatskih gradova odlučilo je očistiti svoje parkove, šume, rijeke, plaže i ozeleniti svoje područje u sklopu projekta Od izvora do mora. Akcije čišćenja moraju provesti najkasnije do 14. lipnja, a do 1. srpnja znat ćemo tko su najbolji mali, srednji i veliki grad što se odlučuje na temelju broja uključenih volontera i količini prikupljenog ambalažnog otpada. Svaki grad-pobjednik dobit će po 15 tisuća eura za sadnju novih stabala jer projekt pruža potporu urbanom pošumljavanju - sadnji drveća u gradovima s ciljem smanjenja ispuštanja ugljikova dioksida (CO2) i snižavanja temperature zraka.

image

Od izvora do mora - Virovitica

Privatna Arhiva/

Bude li Virovitica proglašena najboljim srednjim gradom, nova stabla će posaditi u Ulici Vatroslava Lisinskog jer se u njoj trenutno ne nalazi niti jedno stablo. “Tako će se povećati otpornost Virovitice prema klimatskim promjenama, odnosno smanjiti ranjivost prirodnih sustava i društva na negativne utjecaje klimatskih promjena”, poručuju iz grada

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 11:53