OD IZVORA DO MORA

Građane Velike Gorice ni kiša nije spriječila da sudjeluju u akciji prikupljanja ambalažnog otpada

Planet je samo jedan, moramo ga čuvati i paziti. Učinimo sve kako bi planet bio onakav kako smo ga i zatekli kada smo došli ovdje, poručio je gradonačelnik Krešimir Ačkar

Od izvora do mora - Velika Gorica

 Coca-cola/

Velika Gorica ove je godine prvi veliki grad koji je proveo akciju čišćenja okoliša od ambalažnog otpada u sklopu velikog ekološkog projekta Od izvora do mora. Svoje akcije čišćenja do sada je odradilo ukupno deset malih i srednjih gradova kako bi svoj okoliš učinili ljepšim mjestom za život.

Građane Velike Gorice ni jaka kiša koja je počela padati nije spriječila da očiste cijeli potez od Velike Mlake prema Mičevcu od ambalažnog otpada koji se tamo našao zbog nesavjesnih sugrađana koji ga bacaju u prirodu. Ideja koja stoji iza projekta Od izvora do mora u organizaciji Coca-Cole, Jutarnjeg lista, Konzuma i Udruge gradova je upravo akcijama čišćenja ambalažnog otpada potaknuti na primjereno odlaganje te vrste otpada, a sadnjom drveća doprinijeti smanjenju ispuštanja ugljikovog dioksida i snižavanju temperature zraka. Tako će se kvaliteta života u gradovima znatno unaprijediti, a građani osvijestiti koliko je važno brinuti o prirodi u kojoj živimo.

image

Od izvora do mora - Velika Gorica

Coca-cola/

Velika Gorica rado se priključila tom ekološkom projektu jer je čist i zelen grad i njihov cilj.

Jedan od volontera bio je i Krešimir Ačkar, gradonačelnik Velike Gorice.

“Planet je samo jedan, moramo ga čuvati i paziti. Hvala svima koji su se uključili u ovo prekrasno čišćenje naše Velike Gorice zbog kojeg će ona biti još ljepša”, rekao je Krešimir Ačkar.

image

Od izvora do mora - Velika Gorica

Coca-cola/

Posljednjih godina posebno su se uhvatili u koštac s problemom ilegalnih odlagališta jer su primijetili da se ambalažni otpad, koji završava u njihovoj prirodi, ponekad dovozi čak iz susjednog Zagreba. Gradonačelnik Velike Gorice kaže kako su zato kroz protekle dvije i pol godine diljem grada postavili 30 kamera, a do kraja ove godine postavit će dodatnih 20 kako bi spriječili ilegalno odlaganje otpada. Osim toga, znatno su postrožili novčane kazne za sve one koje uhvate kako ga bacaju u prirodu.

“Zato molim sve - sudjelujte, pomozite i prijavljujte ilegalno odlaganje. Učinimo sve kako bi planet bio onakav kako smo ga i zatekli kada smo došli ovdje”, poručio je gradonačelnik Velike Gorice.

image

Od izvora do mora - Velika Gorica

Coca-cola/

U velikom ekološkom projektu Od izvora do mora ove godine sudjeluje čak 30 gradova - sedam velikih, osam srednjih i 15 malih. Velika Gorica za titulu najboljeg grada s više od 35 tisuća stanovnika natječe se s Karlovcem, Rijekom, Zadrom, Pulom, Osijekom i Dubrovnikom. Glavni kriteriji pri ocjenjivanju bit će broj sudionika u akciji čišćenja i količina sakupljenog otpada. Gradovi pobjednici - po jedan iz svake kategorije - dobit će podršku u ozelenjavanju/pošumljavanju urbanih područja, za što su organizatori osigurali ukupno 45 tisuća eura namijenjenih za kupnju sadnica stabala. Svaki od ta tri grada dobit će po 15 tisuća eura, koje moraju iskoristiti za barem 30 stabala kojima će od listopada do prosinca obogatiti svoje zelene zone.

Ako upravo Velika Gorica bude proglašena najboljom, ovu vrijednu nagradu će iskoristiti

image

Od izvora do mora - Velika Gorica

Coca-cola/

za sadnju novog drveća kako bi zamijenili ono stara i trula stabla koja se nalaze u postojećim drvoredima i gradskim parkovima jer bi njihovo urušavanje bilo vrlo opasno. Sadnice bi ozelenili i površine u blizini novih parkinga koji su u izradi, a ostatak iskoristili za daljnji razvoj mlade urbane šume i dijelova uz novu biciklističku stazu Velika Gorica - Novo Čiče gdje god je to moguće.

image

Od izvora do mora - Velika Gorica

Coca-cola/

Coca-Cola je projekt Od izvora do mora u Hrvatskoj pokrenula 2018. godine, u suradnji s Vladinim institucijama i udrugama civilnoga društva. Prije tri godine kao partner se pridružio i Jutarnji list, 2022. godine Konzum, a od prošle godine i Udruga gradova. Do 1. srpnja znat će se koji je najbolji mali, srednji i veliki grad.

U prošlogodišnjim akcijama čišćenja u 28 gradova sudjelovalo je gotovo pet tisuća volontera, koji su prikupili više od 152 tone ambalažnog otpada. Očekuje se kako će rezultati ove godine zbog velikog odaziva gradova biti još i bolji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 13:53