MAGIČNE GLJIVE KAO LIJEK?

U Zagrebu se održava prva konferencija o temi koja je još uvijek tabu: ‘Cilj je da u široj javnosti razbijemo mitove i stigme‘

Na koferenciji će znanstvenici i kliničari dijeliti najnovije spoznaje iz područja primjene psihodelika u medicinske i terapijske svrhe

Terapeutski psihodelici

 Cropix

U Zagrebu će se 11. studenog održati prva konferencija "Znanost psihodelika u primjeni" na kojoj će znanstvenici i kliničari dijeliti najnovije spoznaje iz područja primjene psihodelika u medicinske i terapijske svrhe.

Organizator konferencije je Nepopularna psihologija, neprofitna organizacija posvećena popularizaciji psihologije i srodnih znanosti u skladu s načelima i integritetom struke.

Na konferenciji "Znanost psihodelika u primjeni" predavnja će, među ostalima, održati Marija Franka Žuljević, dr. med. koja je provela istraživanje o stavovima psihijatara o psihodelicima te ugledni znanstvenik iz Berlina, Sergia Péreza Rosala, koji je surađivao s MIND Fondacijom. Na konferenciji će sa sudionicima podijeliti najnovija saznanja iz terapije uz psilocibin, glavni aktivni sastojak "magičnih gljiva".

Na okruglom stolu će stručnjaci iz različitih područja raspravljati o percepciji psihodelika na ovim prostorima. Sudjelovat će novinar Filip Pavić, liječnica Marija Franka Žuljević, dr. med., specijalizant psihijatrije Javor Vouk-Kamenski, dr. med., klinička psihologinja i psihoterapeutkinja Zora Subotić te psiholog Mario Zulić, voditelj organizacijskog odbora Konferencije te osnivač i glavni urednik Nepopularne psihologije.

Ova važna inicijativa potaknuta je brojnim kliničkim istraživanjima i promjenama zakonskih regulativa, poput nedavne legalizacije psihodelika u medicinske svrhe u Australiji. Cilj konferencije je potaknuti dijalog među stručnjacima različitih područja i širom javnosti o temi koja često biva obavijena tabuima, mitovima i stigmom.

„Vjerujemo da je dužnost stručnjaka za (mentalno) zdravlje pratiti nova istraživanja i kliničke studije. Naročito onda kada predstavljaju značajan potencijal za smanjenje patnje i povećanje kvalitete života naših sugrađana", rekao je ususret konferencije voditelj organizacijskog odbora Mario Zulić.

Konferencija će se održati i prostorima WESPA Spaces u Zagrebu. Ulaznice za sudjelovanje uživo već su rasprodane, ali sudjelovanje je moguće i online. Ulaznice se mogu pronaći u sustavu Entrio i na stranici Nepopularna psihologija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:59