RAST ĆE I DALJE

S ovakvim poskupljenjem mesa se još nismo suočili, uzgajivači frapirali: ‘Evo koliko ćete plaćati za odojak...‘

U srpnju je prosječna cijena živog odojka iznosila 5,59 eura, što je čak 106 posto više nego u istom mjesecu prošle godine

Ilustrativna fotografija 

 Damjan Tadic/Cropix

U velikom valu poskupljenja, znatno je porasla i cijena domaćeg odojka te tako postala nedostupna obiteljima s prosječnim primanjima, piše Danica.hr. Domaći uzgajivači poručuju da će zbog nestašice i veće potražnje do kraja godine dodatno rasti cijena domaćih odojaka i općenito svinjetine.

U srpnju je prosječna cijena živog odojka iznosila 5,59 eura, što je čak 106 posto više nego u istom mjesecu prošle godine, javlja Danica.hr pozivajući se na podatke tržišnog informacijskog sustava u poljoprivredi.

- Za odojak težak otprilike 25 kilograma žive vage morate danas platiti čak 140 eura. To vam je više od 1000 kuna. Pa tko si to može priuštiti?, pitaju se ljudi.

Raste i uvoz živih svinja. Prošle ih je godine uvezeno 658.000, a to je 31.000 svinja više nego godinu ranije. U prvih pet mjeseci ove godine Hrvatska je uvezla 210.400 svinja. Najviše ih se uvozi iz Danske, Nizozemske, Mađarske i Njemačke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 22:35