SPAŠAVA IH BENZIN

Zapela elektrifikacija: Ovaj auto gigant gubi ogroman novac na svakom prodanom električnom autu

2020. Ford Mustang Mach-e

 Ford

Ford je izvijestio da je ostvario neto prihod od 1,3 milijarde dolara za prvo tromjesečje 2024. godine. Za ovo je uvelike zaslužan flotni odjel tvrtke Ford Pro koji je tvrtki donio tri puta više prihoda od Ford Blue odjela specijaliziranog za osobne automobile s motorima na unutarnje izgaranje. U istom razdoblju je odjel za električne automobile i baterije zabilježio gubitak od čak 1,3 milijarde dolara, otprilike dvostruko više nego što je izgubio u istom razdoblju 2023. godine. Tvrtka je za to okrivila "pritisak niskih cijena u cijeloj industriji".

image

Ford Mustang Mach-e

Ford

Ford Pro je zaradio približno 7300 USD za svako od više od 400.000 vozila koje je prodao, a Ford Blue je zaradio blizu 1400 dolara za svako od više od 600.000 vozila koje je prodao. Električni odjel Forda koji se zove Model e, je s druge strane, izgubio nevjerojatnih 130.000 dolara po vozilu na otprilike 10.000 električnih vozila koja je prodao u prvom tromjesečju 2024. godine.

image

2020. Ford Mustang Mach-e

Ford

Ford za gubitke krivi smanjenje cijena svojih električnih vozila, za kojima su posegnuli kao "odgovor na promjenjive tržišne uvjete". Budući da tržište za baterije i električnu energiju nastavlja rasti, Ford bi se mogao naći u poziciji da ponovno mora smanjiti cijene, nešto što si ovaj proizvođač automobila doslovno ne može priuštiti.

image

Ford Mustang Mach-E GT

Lovro Galović

Ipak, nije sve tako crno. Veliki troškovi ulaganja u odjel Model e trebali bi dovesti Fordovu električnu diviziju u bolju poziciju u nadolazećim godinama, budući da se velik dio tog novca ulaže za razvoj sljedeće generacije električnih vozila. Ako sve bude išlo po planu, novi Fordovi na baterije bi trebali uvelike povećati prihode odjela Model e u budućnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 08:03