SRAMOTNA SNIMKA

Pogledajte koju pjesmu pjeva Velimir Bujanec! Poznati odvjetnik: Nisam siguran da ga se može kazniti...

‘Da su pjevali na javnom skupu, u restoranu gdje ima puno ljudi, bilo bi drugo. Tanka je granica da ne pređemo tamo gdje se sve procesuira...‘
 Screenshot

Prema mišljenju poznatog odvjetnika, nekada kaznenog suca Branka Šerića, snimka na kojoj se vidi Velimira Bujanca, a koju je prvi objavio Index.hr, kako sa još dvije osobe pjeva ustašku pjesmu "Jasenovac i Gradiška Stara, to je kuća Maksovih mesara..." nije jednostavni dokaz koji bi mogao poslužiti za sankcioniranje Bujanca.

Bujanec pjeva ustašku pjesmu (Video Index.hr):

Problem je, kaže, nedorečenost naših zakona i činjenice da ni Kazneni, kako ni Prekršajni zakon nemaju jasnu i izravnu odredbu po kojoj bi kazneno djelo ili/i prekršaj bilo veličanje fašizma.

- Moglo bi se raditi o djelu iz članka 325 Kaznenog zakona - javno poticanje na nasilje i mržnju, ali već sam naziv kaže da bi se trebalo raditi o javnom poticanju nasilja i mržnje. Odredbe o načinu izvršenja djela su prilično isključive. Spominje se tisak, radio, javni skup ili ako se počine dostupni leci. Ali privatna snimka, iz privatnog okruženja, ako nije bilo ljudi unutra, to bi moglo stvoriti problem u dokazivanju i podvođenju pod ovakve zakonske odredbe - kaže Šerić.

- Da su pjevali na javnom skupu, u restoranu gdje ima puno ljudi, bilo bi drugo. Tanka je granica da ne pređemo tamo gdje se sve procesuira, kao što se u bivšem režimu procesuiralo Ustani bane, Evo zore, evo dana. Treba tome oprezno pristupiti da se ne bi vratili u vrijeme kada je to bilo kazneno djelo ako se i nekome reklo na telefon - govori odvjentik Šerić i nastavlja da je zakaon manjkav.

- Da imamo kazeno djelo veličanja fašizma sve bi bilo jasno. Kao da se namjerno ostavlja nedorečenim Zakon o prekršajima i Kazneni zakon. Nitko se neće dirati u to i zabraniti isticanje fašizma, a svi se kunu u antifašizam, to je tako bilo i u vrijeme SDP-ovih vlada. To je politikanstvo - zaključio je Šerić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 17:30