VELIČANJE NDH

Policija istražuje Velimira Bujanca!

Na spornoj snimci Bujanec s još dvojicom pjeva ustaške pjesme i širi mržnju prema pripadnicima nehrvatskog naroda

Bujanec s pajdašima pjeva ustaške pjesme

 Screenshot/

Povodom snimke na kojoj televizijski voditelj Velimir Bujanec pjeva ustašku pjesmu posvećenu veličanju NDH i ustaških logora smrti čiji su stihovi među ostalim: "Jasenovac i Gradiška Stara, to je kuća Maksovih mesara...", oglasilo se Općinsko kazneno državno odvjetništvo u Zagrebu koje navodi kako njihovo (ne)postupanje prema Bujancu radi počinjenja kaznenog djela ovisi o policiji.

U utorak, čim je portal Index.hr objavio snimku na kojoj se vide Bujanec i još dvojicu muškaraca kako u nekom restoranu pjevaju ustaške pjesme, obratili smo se Državnom odvjetništvu ukazujući na to da je ovaj portal objavio snimku na kojoj se jasno vidi Velimira Bujanca kako pjeva ustaške pjesme čime izravno veliča fašistički režim i širi mržnju i netrpeljivost prema Srbima, Židovima, Romima, odnosno pripadnicima nehrvatskog naroda koji su stradavali u režimu NDH.

- Zanima nas je li nadležno Državno odvjetništvo pogledalo spomenutu snimku, prepoznaje li u njoj elemente kakvog kaznenog djela i hoće li pokrenuti kakav postupak protiv Bujanca? - pitali smo.

U odgovoru koji nam je danas stigao zamjenica općinskog državnog odvjetnika, Silvija Lončar kaže da "će nadležno državno odvjetništvo biti u mogućnosti odgovoriti na naša pitanja po primitku izvješća nadležne policijske uprave, odnosno po okončanju policijskog postupanja i utvrđenim rezultatima policijskog postupanja".

Iz ovog odgovora proizlazi kako je policija započela kriminalističko istraživanje kako bi utvrdila postoje li elementi za osnovanu sumnju da je Bujanec počinio kazneno djelo iz članka 325 Kaznenog zakona - javno poticanje na nasilje i mržnju, te da su policija i tužiteljstvo u vezi s time u kontaktu i suradnji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 09:08