OČAJ U SEZONI

Na dalmatinsku plažu punu turista izlile se fekalije, prizori su užasni: ‘Iz jame teče vodopad, smrad je ubitačan!‘

Fekalije i WC papir se prelijevaju iz jame i samo je pitanje dana kada će se netko zaraziti, pribojavaju se mještani
 Snimio čitatelj

Ljeto u turističkim mjestima na Makarskoj rivijeri, prema nepisanom pravilu, uvijek mora nešto "pokvariti", bila to svađa zbog ležaljki, pojava morskog psa, tučnjave ili poplave, piše Slobodna Dalmacija.

Jedna od tih nepoželjnih situacija pojavljuje se u središtu Gradca, i to već 15 godina, jer se iz sabirne jame-kolektora u kojoj se nalazi mjesna kanalizacija, a na koju je dio objekata spojio odvodnju oborinskih voda, uslijed velikih kiša počne izlaziti kanalizacijski sadržaj popraćen nesnosnim smradom.

Tako je bilo i nedavno kada se tijekom kiše iz kolektora prelijevala voda s fekalijama, a na smrad su se žalili svi gosti okolnih kuća s apartmanima i njihovi domaćini. Kako ističe Joško Grljušić iz Gradca na čijem se zemljištu, na površini od oko 60 četvornih metara, već dva desetljeća nalazi spomenuti kolektor, njegova obitelj dugi niz godina o ovom problemu obavještava sve nadležne službe iz Gradca, ali uzalud jer, kako tvrdi, pojašnjavaju im da je kolektor pod ingerencijom tvrtke koja ima koncesiju, a to je "Izvor Ploče".

- Da situacija bude još ironičnija, navedeni objekt - jama se nalazi na parceli koja je u mojem vlasništvu, za što je Općina Gradac do 2018. godine plaćala najamninu. Na problem izlijevanja vode i fekalija, kao i na smrad, ukazujemo zadnjih 10 do 15 godina, jer je na kolektor za fekalije spojena i cijev od oborinskih voda te tijekom svake kiše cijeli sadržaj septičke jame izlazi kroz poklopac i izlijeva se na zemljište.

image
Snimio čitatelj

Fekalije i WC papir se prelijevaju iz jame i samo je pitanje dana kada će se netko zaraziti – kaže Grljušić koji je Općini spominjao rješenje u vidu poklopaca s parafinskim uljem, ali to nije postavljeno.

Lani je Grljušiću odgovor stigao od lokalne vlasti u kojem su ustvrdili da uljna šahta ima žlijeb u koji se stavlja parafinsko ili slično "teže" ulje kako bi spriječilo prodor mirisa iz infrastrukture.

- Radi se o žlijebu u kojem se zadržava ulje do isparavanja ili ispiranja. Potom je potrebno ulje nadolijevati. Šahte su stavljene prije kolektora iz razloga jer su protočne, odnosno u njima se ne koncentrira veća količina tekućine i fekalija.

Objašnjenje struke je, ukratko, da zbog veće količine fekalija na jednom mjestu ne bi bilo dobro stavljati takve šahte jer ne bi bilo dovoljno efekta, dok bi zamjena dihtunga spriječila veće količine mirisa.

Budući da je sustav pod pritiskom, određena količina mirisa će uvijek biti prisutna, ali ako se ovaj dio napravi kako treba onda će biti i znatno manja – kazali su vlasniku zemljišta iz Općine, uz napomenu da su s djelatnicima komunalne tvrtke iz Ploča bili na licu mjesta te je njihova preporuka izmjena brtve, a ne cijelog šahta.

Zašto se još ništa nije poduzelo po pitanju sanacije kolektora, upitali smo gračkog načelnika Matka Burića koji naglašava da je kolektor ili jama u nadležnosti "Izvora Ploče".

- Općina nema ništa s kolektorom, on je u nadležnosti komunalne tvrtke. Istina je da se kolektor hitno treba sanirati i koliko sam upoznat, "Izvor Ploče" radi na projektu odvodnje – kaže Burić.

- Sabirna jama je naša infrastruktura, ali je tu riječ o neovlaštenom spajanju oborinskih voda zbog čega žurno trebamo napraviti odspajanje cijevi za oborinske vode kako više ne bi dolazilo do prelijevanja sadržaja. O radovima ćemo se zbilja što prije dogovoriti s Općinom, a sanacija jame se planira u sklopu projekta aglomeracije – tvrdi Milenko Karić, viši stručni suradnik za projekte u "Izvoru Ploče", piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:58