AFRIČKA KUGA

Hrvatska će EU na dnevnoj bazi morati izvještavati o klanju 50.000 svinja, no još se ne zna ni kad će se s time početi

Najveći teret ovog posla trebale bi na sebe preuzeti klaonice, no problem je u tome što su njihovi predstavnici tražili 20 eura po svinji
 Tomislav Kristo/Cropix/Cropix

Ministarstvo poljoprivrede ipak nije moralo do srijede dostaviti Europskoj komisiji plan za čišćenje od svinja koje se nalaze u kategorijama 0, 1 i 2 u zonama zaštite i nadziranja u Vukovarsko-srijemskoj, Osječko-baranjskoj i Brodsko-posavskoj županiji.

Iako je Mladen Pavić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede najavio kako je srijeda 25. listopada dan do kojeg se mora dostaviti ovaj plan, neslužbeno doznajemo da je Ministarstvo s Komisijom postiglo dogovor da ih na dnevnoj bazi izvještavaju o tome što se radi.

Podsjetimo, Komisija je Hrvatskoj dala rok do 20. studenoga da očisti zone zaštite i nadziranja od svinja koje se nalaze u objektima bez biosigurnosne zaštite, kako bi nam odobrili nesmetano prometovanje svježim svinjskim mesom.

Riječ je o iznimno kratkom roku, osobito u svjetlu procjena da je riječ o oko 50.000 svinja koje bi se trebalo poklati ili eutanazirati u manje od mjesec dana. Taj je broj sada možda i veći, s obzirom na to da se zbog pojave afričke svinjske kuge u selu Kupina, zona zaštite proširila i na cijelu Općinu Velika Kopanica u Brodsko-posavskoj županiji.

Najveći teret ovog posla trebale bi na sebe preuzeti klaonice, no problem je u tome što su njihovi predstavnici na sastanku u Ministarstvu prošloga petka rekli da bi s cijenom od 12 eura po svinji, koliko nudi Ministarstvo, bili u gubitku, pa su tražili 20 eura po svinji, s čime bi, kako vele, bili na nuli, ali žele dati svoj doprinos da se ispuni ovaj plan.

No, do danas im Ministarstvo nije odgovorilo da pristaju na povišenu cijenu. Stoga je i dalje neizvjesno kada će taj posao uopće početi i na koji način će se raditi. Opcije su, inače, dvije. Jedna je da se nad svinjama obavi klanje, rasijecanje i termička obrada, što je duže i zahtijeva više klaonica, mesara i veći angažman, ali se time spašava zdravo meso, a druga je eutanazija, odnosno uspavljivanje, usmrćivanje i zbrinjavanje svinja u kafileriji, odnosno u Agroproteinki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:31