MARIJA VUČKOVIĆ

‘Mora se slušati struku i znanstvenike, prihvaćanje zahtjeva svinjogojaca bio bi strašan korak unazad‘

Kao rijetko koja država odlučili smo pronaći način da svima, bez obzira na kategorije, nadoknadimo izgubljene vrijednosti, dodala je

Marija Vučković

 Nikolina Vukovic Stipanicev/CROPIX

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković izjavila je u nedjelju da država mora slušati veterinarsku struku i znanstvenike kad je riječ o suzbijanju bolesti kao što je afrička svinjska kuga, nakon što su uzgajivači zatražili dozvole za svinjokolje i obustavu eutanazije zdravih svinja.

‘‘Svaka država mora slušati savjete struke i znanosti kad suzbija jednu bolest koja ostavlja teške ekonomske i socijalne posljedice. Kao rijetko koja država odlučili smo pronaći način da svima, bez obzira na kategorije, nadoknadimo izgubljene vrijednosti‘‘, rekla je ministrica u razgovoru za RTL Danas.

S današnjim danom proknjiženo je 4471 potpora za 819 uzgajivača, dodala je.

Vučković je time odgovorila nezadovoljnim svinjogojcima koji su se ranije u nedjelju odazvali pozivu "Stožera za obranu hrvatskog sela" i okupili na prosvjedu u Retkovcima kod Vinkovaca. Od tamo su s 50-ak traktora krenuli prema Vinkovcima, gdje su na prosvjedu predstavili svoje zahtjeve Vladi i resornom ministarstvu.

Slavonski svinjogojci traže, između ostaloga, dozvole za klanje svinja i preradu mesa u vlastitim dvorištima, zaustavljanje eutanazije zdravih svinja te ukidanje svih oblika kategorizacije objekata u svrhu držanja svinja.

Prihvaćanje posljednjeg zahtjeva bio bi, prema riječima ministrice poljoprivrede, ‘‘strašan korak unazad‘‘.

‘‘Kategorizacija je jedan od najboljih poslova koji smo mogli napraviti i u posljednjih nekoliko godina. Imate vrlo mali postotak gospodarstava na kojima su eutanizirane svinje, a da su bila u kategoriji u kojoj se poštuje biosigurnost‘‘, izjavila je Vučković.

Što se statistike tiče, u Osječko-baranjskoj županiji je zbog afričke svinjske kuge uklonjeno oko 10 tisuća svinja iz 1000 objekata, dok će idućega tjedna u Vukovarsko-srijemskoj županiji biti uklonjeno 1000 svinja iz 40 objekata.

Unatoč problemima s kojima su suočeni svinjogojci, ministrica ih je pozvala na poštivanje veterinarskih propisa.

‘‘Ilegalni promet od samo jednog neodgovornog posjednika ili jedna situacija s prometom zaraženih svinja može nas vratiti dva do tri mjeseca unazad i uzrokovati štetu koja se mjeri u milijunima eura‘‘, naglasila je.

Na gospodarstvima kod fizičkih i pravnih osoba trenutno se ne smije klati svinja iz zone ograničenje, ali je dopuštena prerada mesa od svinja koje nisu iz zone ograničenja, poručila je ministrica poljoprivrede.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 13:13