PORAZ SUSTAVA

Curicu (6) u Zagrebu su ‘adekvatno‘ zbrinuli - u centar koji ne radi vikendom! ‘Želimo je vratiti obitelji‘

Nije jasno tko će o njoj brinuti preko vikenda i hoće li biti jedino dijete u ustanovi

Ilustrativna fotografija

 Katarina Gondova/alamy/alamy/profimedia/katarina Gondova/alamy/alamy/profimedia/Katarina Gondova/alamy/alamy/profimedia/katarina Gondova/alamy/alamy/p

Djevojčica (6) s poremećajima iz spektra autizma, koja je od ponedjeljka bez odgovarajuće roditeljske skrbi i čiji je prijem odbilo 36 ustanova i svi timovi za udomiteljstvo u državi, i dalje ostaje u Centru za odgoj i obrazovanje Slave Raškaj, iako ta ustanova, kako i stoji na njezinim internetskim stranicama, ne pruža smještaj djeci tijekom vikenda.

Riječ je o ustanovi koja se prije svega bavi pružanjem usluga korisnicima oštećenog sluha, koji najčešće dolaze na rehabilitaciju ili u školu te poslije obavljenih obaveza odlaze kući. Imaju tek manji broj soba za djecu iz drugih županija koja dolaze na smještaj tijekom radnih dana. Ustanova je registrirana i za trajni smještaj, no takvi su slučajevi rijetki. Djeca za vikend odlaze kućama ili u udomiteljske obitelji.

Iako je evidentno da djevojčica nema gdje otići i da se to neće do petka promijeniti, Ministarstvo socijalne politike smatra da je "adekvatno zbrinuta". No, nije jasno tko će o njoj brinuti preko vikenda i hoće li biti jedino dijete u ustanovi.

- Stručni tim intenzivno prati cjelokupne obiteljske okolnosti radi osiguravanja uvjeta za povratak u vlastitu obitelj, s obzirom na to da socijalna usluga smještaja u kriznim situacijama traje najdulje do šest mjeseci, odnosno do godinu dana za dijete o kojem roditelji privremeno nisu u mogućnosti skrbiti zbog bolesti. Ako se po sveobuhvatnoj obiteljskoj procjeni utvrdi daljnja nemogućnost brige obitelji o djevojčici, poduzet će se sve odgovarajuće radnje za osiguranje smještaja u udomiteljskoj obitelji - poručuju iz Ministarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:36