VELIK PROBLEM

Pravobraniteljica: ‘Slučaj djevojčice s autizmom treba pokrenuti sustavnu podršku‘

Poručila je da osobe s autizmom i njihove obitelji u Hrvatskoj zaslužuju dostojanstveni život, bez stalnog straha od budućnosti

Anka Slonjšak

 Damir Krajac/Cropix/Cropix

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak u srijedu je apelirala na nadležne da ih slučaj djevojčice s autizmom kojoj je odbijen hitni smještaj pokrene na osiguravanje sustavne podrške, poručivši da očekuje konkretne korake, a ne prebacivanje odgovornosti.

"Ovaj slučaj je ponovno pokazao da je i deset godina nakon što smo od nadležnih zatražili da se poduzmu hitne mjere i osiguraju odgovarajuća sustavna rješenja, u Hrvatskoj sav teret skrbi za djecu s autizmom i dalje na njihovim roditeljima", upozorila je pravobraniteljica Slonjšak u priopćenju.

Poručila je da osobe s autizmom i njihove obitelji u Hrvatskoj zaslužuju dostojanstveni život, bez stalnog straha od budućnosti, s osiguranim uslugama odmora od skrbi i drugim oblicima podrške.

Kaže kako je najveći strah roditelja djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom u Hrvatskoj, a posebno onih s autizmom, vezan uz to što će biti s njihovom djecom kad se oni više ne budu mogli brinuti za njih.

Slučaj djevojčice s autizmom kojoj je odbijen hitni smještaj, a koji je s pravom posljednjih dana pobudio veliki interes javnosti, pokazao je, kaže Slonjšak, da je taj strah nažalost opravdan.

Ističe da se u konkretnom slučaju nameće zaključak da je krizni smještaj za djevojčicu u ustanovi namijenjenoj privremenom smještaju djece bez roditeljske skrbi odbijen upravo zbog dijagnoze autizma, odnosno da je ponovno došlo do diskriminacije na osnovi invaliditeta.

"Fokus na dijagnozi odudara od svih načela Konvencije o pravima osoba s invaliditetom i obavezi donošenja odluka kojima će prvenstveni značaj biti pridan najboljim interesima djeteta", ističe.

Čak i intervencijom nadležnog Ministarstva, napominje, izrazito je teško osigurati i krizni privremeni smještaj djetetu s teškoćama u razvoju, a da ne govorimo o uslugama i smještaju koji bi roditeljima omogućio odmor od skrbi kako ne bi došlo do njihovog urušavanja i urušavanja obitelji pod teretom koji je isključivo na njima.

Šestogodišnja djevojčica s poremećajima iz spektra autizma za koju se zbog privremenog nedostatka odgovarajuće roditeljske skrbi tražio privremeni smještaj u ponedjeljak je zbrinuta u Centru Slave Raškaj, nakon što je 31 ustanova odbila primiti djevojčicu.

Tatjana Štritof iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad u ponedjeljak je rekla da je riječ o djevojčici koja je do sada bila zbrinuta u široj obitelji te je opovrgnula medijske napise da se za djevojčicu smještaj tražio zadnjih pet dana.

Smještaj djevojčici pronađen je u ponedjeljak nakon što je iz vrtića javljeno da dijete nije više u mogućnosti biti u primarnoj obitelji.

Riječ je o privremenom nedostatku odgovarajuće roditeljske skrbi zbog čega se ukazala potreba za privremenim smještajem, što je riješeno u suradnji s ustanovom Slava Raškaj. Štritof je istaknula da će stručnjaci utvrditi koje su daljnje potrebe djevojčice, a intencija je da se vrati u svoju primarnu obitelj.

Upitana kako je moguće da je 31 ustanova odbila primiti djevojčicu, potvrdila je da su zaprimljeni negativni odgovori ali je, kaže, činjenica da je riječ o djetetu s teškoćama u razvoju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 13:00