LOPTANJE INSTITUCIJA

Drogirani ubojica iz Tribunja i 2021. izazvao tešku nesreću, na sud nije ni pozvan!

Cure novi detalji o čovjeku koji je autom pregazio 19-godišnju Laru Unić

Robert Šantić snimljen kako se drogira na javnom mjestu

 Screenshot

Je li se tragedija u Tribunju, u kojoj je 19-godišnja Lara Unić "na pravdi Boga" izgubila život, mogla spriječiti? Da, mogla je da je njezin 57-godišnji sumještanin Robert Šantić, koji je te kobne noći 17. prosinca ove godine, oko 2.40 noću, drogiran vozio automobil kojim ju je ubio, tad bio iza rešetaka istražnog zatvora. Zar je stvarno trebao nekoga ubiti da završi u zatvoru?

A po svemu dosad poznatom, tamo je trebao biti i prije mjesec dana i vjerojatno bi i bio da je netko tad, kad su ga u noći na 18. studenoga šibenski policajci "digli" sa 76,2 grama amfetamina, 4,8 grama marihuane, gramom heroina, 100 grama originalnog pakiranja kofeina (punila) te digitalnom vagom, dao zeleno svjetlo za njegovo privođenje na ODO Šibenik.

Višestruki počinitelj

U tom slučaju, s obzirom na dosadašnju praksu tužiteljstva - i to ne samo šibenskog - nema sumnje da bi se za Šantića tražio jednomjesečni istražni zatvor, i to po nekoj od zakonskih osnova, najvjerojatnije zbog opasnosti od ponavljanja djela. Naravno, postoji mogućnost da takav zahtjev sudac istrage ne bi prihvatio, no to nikad nećemo znati jer nikad nije niti doveden pred sud, piše Slobodna Dalmacija.

image

Robert Šantić

Nikša Stipaničev/CROPIX

No da jest i da je bio u istražnom zatvoru, iz njega sigurno ne bi izišao prije 18. ili 19. prosinca, ako bi i tad, što znači da bi djevojka danas bila živa. A u prilog tome da bi vrlo vjerojatno bio zatvoren, da je uopće bio priveden, govori i odgovor PU šibensko-kninske, koji su dali Slobodnoj Dalmaciji u utorak i u kojem navode, uz ostalo, da je 57-godišnjak "u našim evidencijama zaveden kao višestruki počinitelj kaznenih djela iz domene općeg kriminaliteta, kriminaliteta droga i sigurnosti cestovnog prometa".

Tko je onda i zbog kojih razloga donio odluku da se višestrukog počinitelja ne privodi? Pitali smo to i šibenski ODO te šibensku policiju. Priča o tome da nije privođen zbog moguće policijske procjene da bi eventualno količina pronađene droge ukazivala na to da se radi o narkoticima za osobnu upotrebu u najmanju je ruku neozbiljna, a s obzirom na to da je uz drogu nađena i digitalna vaga te da je Šantić tad prijavljen za kazneno djelo iz čl. 190 st. 2. ili, jednostavnije rečeno, za dilanje, za što je zakonom propisana kazna od jedne do 12 godina.

image

Ulica u Tribunju u kojoj se dogodila prometna nesreća

Nikša Stipaničev/CROPIX

Pitali smo i je li Šantić bio privođen prije dvije godine kad je krajem kolovoza, također pod utjecajem opijata, i to kokaina, Normabela, Apaurina i Heptanona, usred bijela dana vozilom prešao u suprotni kolnički trak i zabio se u 58-godišnjeg Vodičanina, koji je tad zadobio teške ozljede čije posljedice i danas trpi.

Tad je i sam završio u bolnici, a optužnica za tu nesreću potvrđena je protiv njega u ožujku 2022., no tek u rujnu ove godine, dakle nakon godinu i pol dana, spis je dodijeljen sutkinji Općinskog suda u rad. Niti jedna rasprava još nije održana.

Prijave redovnim putem

Šibenska općinska državna odvjetnica Martina Burić, u čiju nadležnost spadaju ova opisana djela (osim ovog posljednjeg u kojem je poginula pješakinja, što je nadležnost ŽDO-a), odgovorila je u srijedu da je šibenska policija ODO-u podnijela dvije kaznene prijave koje se odnose na Šantića te da "drugih predmeta koji bi se odnosili na imenovanu osobu nisu imali u radu".

- Jedna je kaznena prijava zbog kaznenog djela iz čl. 227 st.1 KZ-a u kojem je podignuta optužnica, koja je i potvrđena od strane suda. Radi se o redovnoj kaznenoj prijavi uz koju osumnjičenik nije bio priveden i nije bilo prijedloga za određivanje istražnog zatvora. Druga kaznena prijava podnesena je zbog kaznenog djela iz čl. 190 st.2, kako je već navedeno, također redovnim putem. O podnošenju kaznene prijave odluku donosi policija s obzirom na okolnosti svakog konkretnog slučaja - odgovorila je Burić na upit Slobodne Dalmacije.

image

Robert Šantić snimljen kako se drogira na javnom mjestu

Screenshot

Njezin odgovor, dakle, ukazuje na to da je odluku da se kazneno prijavljenog dilera Šantića ne privodi ODO-u donio netko iz šibenske policije. U oba slučaja! I da, usprkos policijskim evidencijama, kaznene prijave "višestrukog počinitelja kaznenih djela iz domene općeg kriminaliteta, kriminaliteta droga i sigurnosti cestovnog prometa" nikad, osim u ova dva navedena slučaja, nisu došle do tužiteljstva, odnosno suda.

Naravno, moguće je da je Šantić za neka djela prijavljivan prije 10 ili 20 godina i da su ti postupci, ako su ikad i završili presudama, otišli u zastaru pa se on zbog toga u službenim evidencijama vodi kao neosuđivana osoba.

Niz kaznenih djela

A evo što na sve ovo kažu u PU šibensko-kninskoj.

- Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, u koordinaciji s Općinskim državnim odvjetništvom u Šibeniku, a s obzirom na sve okolnosti i utvrđene činjenice u predmetu, donesena je odluka da se osumnjičenog 57-godišnjaka ne predaje pritvorskom nadzorniku, nego da se protiv njega podnese kaznena prijava redovnim putem - kratko su naveli.

Na upit koliko su kaznenih prijava i za koja kaznena djela podnijeli nadležnom Državnom odvjetništvu protiv Šantića, odgovorili su da smo "odgovor prethodno dobili", referirajući se na to da su dan prije naveli da je evidentiran kao "višestruki počinitelj kaznenih djela iz domene općeg kriminaliteta, kriminaliteta droga i sigurnosti cestovnog prometa".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. ožujak 2024 21:15