ZAISTA NEOVISNI OTOK

Kuba će domaćim vakcinama procijepiti čitavu populaciju: Daju se u tri doze i vrlo su učinkovita

Kuba je s cijepljenjima u žarišnim sredinama krenula u svibnju, a dosad je barem jednom dozom cijepljen svaki peti Kubanac
Soberana 2 cjepivo je koje se daje u tri doze
 Jorge Luis Baños/Afp/Profimedia

Velika najava stigla je od Eduarda Martineza, predsjednika kubanske državne farmaceutske tvrtke BioCubaFarma: "Vjerujemo da ćemo biti prva zemlja na svijetu koja će domaćim cjepivom cijepiti čitavo stanovništvo do kraja godine."

Ambiciozan plan predstavljen je na panelu kubanskih znanstvenika, na kojem se govorilo o fazama testiranja dva od pet prijavljenih cjepiva, a riječ je o cjepivima Abdala i Soberana 2.

S obzirom na žarišta virusa korone u pojedinim dijelovima zemlje, kubanske su vlasti naredile hitno cijepljenje s još neodobrenim cjepivom Abdala, koje je još uvijek prolazi posljednje testove. No dosadašnje istraživanje pokazalo je kako je cjepivo učinkovito u 92,28 posto slučajeva.

Barem jednu dozu cjepiva do sad je primio svaki peti Kubanac, odnosno 22% ukupnog stanovništva, a znanstvenici se nadaju kako će taj broj do kraja godine biti apsolutan.

U tom cilju pomoći će im i odobrenje drugog cjepiva, Soberane 2, čija se učinkovitost procjenjuje na između 85 i 95 posto. Oba kubanska cjepiva daju se u tri doze, a učinkovitost dvije od tri primljene doze Soberane 2 procjenjuje se na 62 posto.

Zemlja nije naručivala cjepiva iz inozemstva. Kuba je, naime, razvila hvaljen javnozdravstveni sustav, koji još od 1980-ih godina uključuje i proizvodnju vlastitih cjepiva.

Uspješnost cjepiva protiv korone već je izazvala interes zemalja poput Venezuele, Argentine, Jamajke, Meksika, Vijetnama i Irana, koji još od početka godine proizvodi cjepivo Soberana 2, prema kubanskoj formuli.

Na Kubi su se pojavili i novi, zarazniji sojevi virusa, zbog čega se zemlja suočava s najvećim brojem slučajeva od početka krize. Sedmodnevni prosjek im je sad na 1224 slučaja. Ukupno je koronom na Kubi zaraženo 175 tisuća stanovnika, od kojih je smrtno stradalo 1209 osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 05:49