NEVJEROJATAN SLUČAJ

Otac im je na Kubi umro od srčanog udara, a onda je uslijedio novi šok: ‘Čije su nam to tijelo poslali!?‘

Kanadska obitelj je očajna. Nekoliko tjedana nakon smrti oca i supruga, ne znaju gdje je njegovo tijelo

Faraj Jarjour s obitelji (treći s lijeva na desno)

 Facebook

Kanadska obitelj doživjela je veliku tragediju tijekom godišnjeg odmora na Kubi, a po povratku doma uslijedio je još jedan šok.

Faraj Jarjour umro je od posljedica srčanog udara tijekom odmora sa svojom obitelji u ljetovalištu Varadero na Kubi 22. ožujka. Mjesec dana kasnije, njegovo tijelo još uvijek nije vraćeno u domovinu.

Umjesto Faraja, vraćeno je tijelo drugog čovjeka.

Obitelj koja živi u Lavalu u kanadskoj pokrajini Quebec, bila je na plaži u Varaderu drugog dana odmora kada je njihov otac i suprug doživio srčani zastoj.

Obiteljski prijatelj Anas Fransis ispričao je za BBC kako nije bilo liječnika u blizini pa je obitelj morala čekati sat i pol dok nije stigla medicinska pomoć. Potom su čekali još sedam sati da tijelo preminulog Kanađanina bude prebačeno u Havanu, gdje se nalazi najbliža mrtvačnica.

Obitelj je zatim kontaktirala kanadsku konzularnu službu na Kubi. Kanadski dužnosnici savjetovali su im da odmah otputuju natrag u Kanadu i da kontaktiraju tamošnje vlasti kako bi dogovorili transfer posmrtnih ostataka u Kanadu, ispričao je Fransis.

Za prijevoz tijela preminulog oca morali su platiti 6.800 eura. Nakon uplate dogovorenog iznosa čekali su barem tri tjedna, no nikakvih vijesti od kanadskih vlasti nije bilo. Sve do dana kada je konačno stigla obavijest da će tijelo stići 18. travnja.

Nisu ni slutili da će u tom trenutku uslijediti još jedan šok. Posmrtni ostaci koji su s potvrdom o smrti i putnim dokumentima stigli u Kanadu nisu pripadali Faraju Jarjouru.

Pogrebno poduzeće primilo je posmrtne ostatke puno mlađeg čovjeka s bujnom kosom i tetovažama po tijelu, ispričala je prijateljica obitelji.

Kasnije je iz ruskog konzulata u Kanadi stigla obavijest da je riječ o ruskom državljaninu.

Njegovo tijelo još uvijek je u Kanadi, no nitko ne zna gdje je tijelo Faraja Jarjoura.

Užasnuta obitelj optužila je kanadske vlasti za nemar, navodeći da je obitelj dobila vrlo malo pomoći od konzularnih službi.

- Obitelj samo želi znati je li on još uvijek na Kubi? Jesu li ga poslali u Rusiju? Gdje je on?, zavapio je Fransis.

Ministarstvo vanjskih poslova Kanade odgovorilo je na upit BBC-a rekavši da znaju za smrt kanadskog državljanina na Kubi te da su u kontaktu kako s kubanski vlastima tako i s obitelji.

Glasnogovornik je dodao da prilikom smrti nekog Kanađanina na Kubi, njihovo ministarstvo može olakšati prijenos novčanih sredstava između obitelji i lokalnih pogrebnih službi.

- Lokalno pogrebno poduzeće upravlja svim aspektima smrti kanadskog državljanina na Kubi, uključujući balzamiranje, rezervaciju letova, dostavu posmrtnih ostataka zrakoplovnoj tvrtki i komunikaciju vezano za prijevoz, rekli su.

Ministarstvo je odbilo iznijeti dodatne pojedinosti o slučaju smrti, pozivajući se na pravo na privatnost ožalošćene obitelji.

Ipak, od obitelji se doznaje da su im kanadske vlasti poručile da kontaktiraju Asistur, osiguravajuće društvo na Kubi za koje su rekli da je odgovorno za isporuku tijela.

Anas Fransis rekao je da obitelj nikada nije bila u izravnom kontaktu s Asisturom i da su svu logistiku oko prijenosa njegova tijela - uključujući plaćanja - izvršile kanadske vlasti.

Pogrebno poduzeće koje je primilo pogrešno tijelo poručilo je za CTV News da je u kontaktu s kubanskom tvrtkom i da traži tijelo gospodina Jarjoura.

Obitelj je u potpunosti obeshrabrena i moli za bilo kakvu pomoć kako bi mogli konačno pokopati svog oca.

- Sve je trebali proći jednostavno i svi su već trebali okrenuti novu stranicu i nastaviti sa svojim životima, da je sve išlo po protokolu, zaključio je Anas Fransis.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:06