KOLUMNA VETERINARKE

Što je točno thelazioza i kako svog psa zaštititi od očnih crva?

U ovoj kolumni doznajemo i prijeti li opasnost od zaraze ljudima te tko prenosi zarazu

Ilustracija

 Philip Fong/Afp

Jeste čuli za thelaziozu?. Radi se parazitu poznatom kao ‘očna glista‘, koji uzrokuje konjunktivitis (upalu sluznice oka), suzenje, svrbež oka, gnojni iscjedak, blefarospazam (nevoljno zatvaranje oka), oštećenje rožnice, a u težim slučajevima promjene na rožnici sa ulcusom (čirevima), ponekad perforaciju rožnice, a može doći i do sljepoće u životinje koja je invadirana crvom.

Radi se o bjelkastom crvu dužine od 7 do 19 mm, koji se kreću brzim zmijastim pokretima na površini oka, ako su vidljivi na površini oka. Obično se nalaze ispod trećeg očnog kapka domaćih i divljih mesojeda (psi, mačke, lisice). Većina vlasnika ne povezuju znanstveni naziv –telazioza, s infestacijom očnim crvima latinskog naziva, Thelazia callipeda, koji se sve više širi Europom, pa tako i Hrvatskom. Prije se ta bolest javljala u Aziji, bivšem Sovjetskom savezu i SAD-u. U Hrvatsku je došao preko zaraženih pasa koji putuju u/iz endemskih regija. Posredni domaćin crva je obična kućna i vinska mušica, koje možemo pronaći u našim vrtovima. One nose i prenose parazita, tako da su infestacije vrlo česte.

image

Silva Rakočević

Privatni album

Ovaj parazit ne napada samo kućne ljubimce, već se i ljudi mogu zaraziti putem posrednog domaćina –mušica.

Infestacija ide tako što odrasla ženka očne gliste polaže jaja u najčešće suzne i vlažne oči. Jednom kada uđu u takvu sredinu, iz jajašaca se razviju ličinke koje će muha koja dolazi na takvo oko, progutati. U muhi se ličinke razvijaju oko 30 dana i dolaze u usta muhe. Kada se muha hrani u blizini oka ili sekretima iz oka, ličinke izlaze iz usta muhe i trebaju 3-9 tjedana da se razviju u odrasle jedinke i ponove ciklus.

Kada vlasnici primijete opisane znakove bolesti, moraju posjetiti svog veterinara, koji će dijagnosticirati probleme na očima. Nisu svi opisani znakovi odmah bolest parazita u očima, ali se svakako moraju isključiti pregledom. Kod dokazane infestacije, veterinar će mehanički ukloniti crve, ponekad isprati oko, i dati lijekove za lokalnu primjenu. Ponekad je potrebna sistemska terapija u injekcijama.

Sprječavanje ili prevencija zarazom očnog crva je davanje raznih antiparazitarnih tableta ili spot-on preparata koji se ponavljaju u određenim intervalima. Takvi preparati imaju u sebi i učinke na neke druge parazite kućnih ljubimaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 12:26