UZVRAT U MANNHEIMU

Zagreb u Njemačkoj bez izgleda za prolaz u četvrtfinale

Rukometaši Croatia osiguranja i ove su godine u Ligi prvaka zapeli ranije no što su nas navikle momčadi koje su igrale do unazad desetak godina
 Nenad Dugi/Cropix

ZAGREB - Naravno, hrvatski prvak još nije ispao iz najelitnijeg europskog natjecanja, no, samo što nije. Nakon poraza od tri razlike u Zagrebu, u Mannheimu bi se u četvrtak u 19.00 trebalo dogoditi čudo. Kao ukazanje Majke Božje Bistričke u tamošnjoj crkvi Svetog Petra i Pavla.

Upravo čudo pokušali su, doduše skromno i samozatajno, najaviti trener CO-a Ivica Obrvan i njegovi igrači:

- Trebali smo bolje odigrati u toj prvoj utakmici. Nije bilo sreće, a i sami smo dosta griješili. Sve te pogreške trebali bismo ispraviti, odigrati savršenu utakmicu i onda se nečemu možemo nadati. Idemo se u Mannheim predstaviti u najboljem mogućem izdanju. U sportu je sve moguće - rekao je Ivano Balić još nakon poraza u prvoj utakmici.

Naravno, sportski se nadati. Istina, ali i zazivanje čuda, a čuda se ne događaju svaki dan.

- Nismo još ispali, tu je faktografsku istinu uoči odlaska u Mannheim izrekao vratar Marin Šego. - Obrana mora igrati agresivno, od prve minute, a mi vratari moramo obraniti bar 15 udaraca.

Recept je jednostavan, ali ne i garancija za prolaz. Previše je argumenata na strani njemačke momčadi.

Vratari: Marin Šego i Ivan Pešić nisu u genijalnoj formi i nose neki svoj ‘križ’ još sa SP-a u Švedskoj kada nisu briljirali. Nisu ni u zagrebačkoj utakmici te je Zagreb do izjednačenja sredinom drugog dijela dovelo nekoliko odličnih obrana Gorazda Škofa, koji mjesecima nije igrao. Onih 15 obrana koje je zazvao Šego? Teško ih je očekivati. S druge strane su Slawomir Szmal i veliki Henning Fritz, trenutačno velika prednost domaće momčadi.

Igrački kadar: Već je rečeno u izvještaju s prve utakmice - igrala se 23. minuta kad je trener Löwena Gudmundsson hokejaškom izmjenom četvorice igrača dotukao tada već iznurenog Balića i suigrače. Islanđanin je promijenio kompletnu vanjsku liniju i pivota i nije izgubio na kvaliteti. Löwen ima 15 odličnih igrača, Zagreb jedva upola toliko. Možda se od druge postave Zagreba i može izvući više, no riječ je o igračima koji igraju samo u domaćoj ligi, u Europi uglavnom griju klupu i ulaze po nekoliko minuta. Veliki plus za domaću momčad.

Vanjska linija: Nakon što je Tonči Valčić operiran, Obrvan je ostao bez drugog najjačeg igrača. Osuđen je na improvizaciju, bezbrojne rotacije. Vrijedi ista opaska kao u opisu kompletnog kadra: Gudmundsson ima dvije kompletne vanjske linije - Zagreb niti jednu.

Domaći teren: Ako je suditi po prvoj utakmici, to ne utječe na rezultat (ni na naklonost sudaca koja je često vrlo važna). Ipak, u slučaju Löwena, to je veliki faktor. Nijemci, naime, ove godine ni u Bundesligi ni u Ligi prvaka - kod kuće nisu izgubili utakmicu. Zagreb bi zaista trebao napraviti čudo. Za ilustraciju - u Mannheimu ove sezone nisu slavili ni Barcelona ni Kiel.

Genijalnost Balića: Čimbenik na strani Croatia osiguranja. Löwen nema igrača kao što je Balić. Istina. No, u Mannheimu neće ga možda imati ni gostujuća momčad. Njemački ‘drvosječe’ posjekli su Balića par puta u prvom ogledu, on je zaradio hematom iznad koljena. Nije trenirao i šepa danima. Otišao je u Mannheim, ali je upitno hoće li igrati:

- To će odlučiti liječnička služba i Balić osobno - rekao je Ivica Obrvan. P. Žukina

Zagreb u Ligi prvaka

1993.-1994. Polufinale

1994.-1995. Finale

1995.-1996. Polufinale

1996.-1997. Finale

1997.-1998. Finale

1998.-1999. Finale

1999.-2000. Polufinale

2000.-2001. Četvrtfinale

2001.-2002.

Kazna, bez Lige prvaka

2002.-2003.

Četvrtfinale

2003.-2004.

Četvrtfinale

2004.-2005.

Ispali u skupini

2005.-2006.

Osmina finala

2006.-2007.

Ispali u skupini

2007.-2007.

Ispali u skupini 2. krug

2008.-2009.

Četvrtfinale

2009.-2010.

Osmina finala

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 10:37